Westenberg brengt betonnen en houten bruggen Den Helder in beeld

De gemeente Den Helder heeft tegen geringe kosten de staat van achttien betonnen en houten bruggen in beeld gebracht. Ingenieursbureau Westenberg voerde daarvoor een constructieve risicoscan uit. “Wij voldoen met dit onderzoek aan het Bouwbesluit, zonder dat we daarvoor dure berekeningen moeten uitvoeren”, zegt Wim Kuiper van de gemeente Den Helder.

Sinds het herziene Bouwbesluit van 2012 moeten eigenaren meer aantonen dat de constructieve veiligheid van kunstwerken deugt. “Wij hebben veel bruggen die veertig tot vijftig jaar oud zijn. Als je daarvan stuk voor stuk de constructieve draagkracht berekent, ben je veel geld kwijt. Daarom vroeg ik Rob Mulder van Ingenieursbureau Westenberg om advies”, vertelt Kuiper.

Uitvoeren van een constructieve risicoscan, luidde dat advies. Op die manier voldoet de opdrachtgever aan de voorwaarden uit het Bouwbesluit zonder hoge kosten te maken. “Uit de scan blijkt dat de bruggen in goede staat zijn. Wel nemen we de suggesties van Westenberg mee in het onderhoud van de komende jaren. Bij één brug zijn bijvoorbeeld scheurtjes ontdekt, maar actie is niet direct nodig omdat alleen fietsers er gebruik van maken.”

Dat Kuiper advies vroeg van Ingenieursbureau Westenberg is geen toeval. “Wij hebben een contract afgesloten met Westenberg. Het bureau stelde onder meer een vierjarenplan op en komt regelmatig langs om de lopende zaken rondom ons areaal door te nemen. Die samenwerking is heel positief: Westenberg heeft veel kennis in huis en komt met goede en heldere adviezen. Sterk punt vind ik de actieve houding van Westenberg. Je hoeft nooit zelfs afspraken voor een overleg te maken, daar komen ze zelf mee.”