Twee nieuwe houten bruggen over de Hambeek bij Roermond

De gemeente Roermond heeft twee houten bruggen over de Hambeek vervangen door nieuwe exemplaren. Dit gebeurde nadat Ingenieursbureau Westenberg vaststelde dat meerdere onderdelen aan het rotten waren. Westenberg begeleidde ook de aanbesteding van het project dat begin dit jaar is uitgevoerd door Flora Nova Houtconstructies uit Ophemert.

“Het gaat om twee bruggen waar veel fietsers en voetgangers gebruik van maken. Ze liggen op drukke routes waaronder de bedevaartsroute richting Santiago de Compostela”, vertelt Wout Fictorie, senior werkvoorbereider van de gemeente Roermond. “Oorspronkelijk lagen de bruggen in Nijmegen. Na een jaar of zes bleken ze daar niet meer nodig, waarna wij ze begin jaren negentig hebben overgenomen.”

Uit een inspectie bleek dat na dertig jaar meerdere onderdelen waren aangetast. “Westenberg kwam met twee keuzes: de aangetaste onderdelen aanpakken of kiezen voor twee nieuwe bruggen. Financieel gezien zat er zo weinig verschil tussen beide opties, dat nieuwbouw de beste keuze was. Westenberg heeft ook de aanbesteding voor ons voorbereid en begeleid. Daarbij nodigen ze drie specialistische aannemers uit, waarbij Flora Nova uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.”

Fictorie kijkt positief terug op de uitvoering. “Flora Nova bouwde de brug op eigen terrein en vervoerde de onderdelen over het water naar Roermond. Dat liep vanwege de hoge waterstanden op de Maas en de Waal een week vertraging op. Daarna viel de overlast erg mee. Flora Nova bouwde eerst de ene brug af, zodat voetgangers en fietsers de andere konden gebruiken. Na twee weken begon de aannemer aan de andere brug”, vertelt Fictorie.

Hij is ook content over de hernieuwde samenwerking met Ingenieursbureau Westenberg. “Wij werken vaker samen met Westenberg. Dat is hét adviesbureau dat gespecialiseerd is in kunstwerken. Ze beschikken over de specialistische kennis die je bij een project zoals deze nodig hebt. Ik kijk met een goed gevoel terug op de aanbesteding en de uitvoering.”