Inspectie Beneluxbaan eerste opdracht voor RET

Goed nieuws voor openbaarvervoerbedrijf RET: met de Rotterdamse Beneluxbaan is weinig mis. Dat blijkt uit een inspectie van Ingenieursbureau Westenberg. “Omdat we bij andere metrobanen ook met lekkage kampen, waren we ook op deze locatie bang voor problemen. Gelukkig is de baan waterdicht”, vertelt Erik de Groot van RET.

Wie over de A4 richting Europoort rijdt, ziet zwarte leksporen over het beton van de Beneluxbaan lopen. Voor RET reden voor een onderzoek, omdat dergelijke signalen elders in de regio op lekkage wezen. Na een aanbesteding inspecteerde Ingenieursbureau Westenberg het enkele kilometers lange traject.

“Wij wilden zekerheid over de staat van het beton en de voegen. Ingenieursbureau Westenberg constateerde dat de baan waterdicht is en dat we de voegen in ons meerjarenonderhoudsprogramma kunnen meenemen”, vertelt De Groot over de metrobaan die stamt uit het begin van deze eeuw. Bij de inspectie van de Beneluxbaan werkten RET en Ingenieursbureau Westenberg voor het eerst samen. Het vervoersbedrijf nodigde drie partijen uit voor het schrijven van een plan van aanpak en Ingenieursbureau Westenberg kwam daar als meest geschikte partij uit. “Wij kozen op basis van de prijs én het ingediende plan voor Ingenieursbureau Westenberg. De ervaringen zijn prima. Ingenieursbureau Westenberg moest werken onder best moeilijke omstandigheden. In de buurt van de Beneluxbaan liggen bijvoorbeeld de A4 en oliepijpleidingen. Dat heeft Ingenieursbureau Westenberg kundig aangepakt.”

De Groot is naast het advies vooral positief over de instelling van Ingenieursbureau Westenberg. “Het bureau besloot zelf om het onderzoek te stoppen omdat het nergens problemen kon vaststellen. Daardoor konden we het project eerder afronden dan afgesproken. Deze samenwerking is goed bevallen. Wij doen ongetwijfeld vaker een beroep op de kunde van Ingenieursbureau Westenberg.”