Gemeente Lelystad kiest bewuster voor steigers

Ingenieursbureau Westenberg heeft het complete areaal aan steigers en kano-overlaadpunten van de gemeente Lelystad geïnspecteerd. Met de uitkomsten in de hand maakt de poldergemeente ook bewust de keuze of alle steigers die in mindere staat zijn vervangen moeten worden.

“Vooral veel kleinere steigers dateren uit de jaren tachtig. Die zijn dus tegelijk aan vervanging toe. In die jaren zijn veel steigers neergelegd die achteraf gezien nauwelijks een functie hebben, omdat ze niet worden gebruikt. In vorige decennia werden veel steigers geplaatst, zonder dat daaraan een beheerbudget werd gekoppeld. Als ze overwoekerd zijn met planten, weet je wel dat ze niet worden gebruikt. Ook krijgen we natuurlijk signalen van bewoners. De gemeente kan nu heel bewust kiezen welke steigers waardevol zijn”, vertelt Wim Buth, beleidsmedewerker van Team Beheer van de gemeente Lelystad.

Ingenieursbureau Westenberg nam in totaal meer dan honderd steigers en andere voorzieningen aan het water onder de loep. Dat areaal varieert van kleine steigers in woonwijken tot de grote steigers in de Bataviahaven. “We wisten dat we voor een vervangingsvraag zouden staan. Dat is ook uit de inspectie gebleken. De uitkomsten hebben ons dus niet verrast. Deze inspectie vormt een goede basis voor ons meerjarenonderhoudsplan.”

Gemeente Lelystad werkt vaker met Ingenieursbureau Westenberg. “Het is een bureau met een goede reputatie en een prettige werkwijze. Ingenieursbureau Westenberg komt met duidelijke adviezen. En als tijdens de inspectie blijkt dat een schade op korte termijn moet worden hersteld, nemen ze daarover direct contact op. Onze ervaringen met Ingenieursbureau Westenberg zijn prima.”