DierenPark Amersfoort schakelt Westenberg in na stormschade

DierenPark Amersfoort schakelde na de recente voorjaarsstorm Ingenieursbureau Westenberg in. “Twee bomen vielen tijdens het noodweer bovenop onze Speel-o-Droom en wij wilden de staat van de constructie onderzoeken. Daarvoor zochten we met spoed een resistograaf”, vertelt Emiel Pels van de technische dienst van het dierenpark.

Een zoekopdracht op Google leidde vervolgens naar Ingenieursbureau Westenberg. “Voor ons een eerste kennismaking met het bureau. Westenberg was in staat om op hele korte termijn onze speelvoorziening te inspecteren De samenwerking verliep heel goed”, zegt Pels over de aanleiding van de opdracht.

De dertig jaar oude Speel-o-Droom van het dierenpark bestaat volledig uit hout. Veiligheid van de voorziening staat uiteraard voorop. “Daarom zochten we naar een resistograaf: dat is een instrument waarmee je metingen uitvoert aan de binnenkant van hout, zodat je kunt vaststellen of het materiaal bijvoorbeeld al dan niet aan rotten is. Na de storm hebben we van elke balk de staat vastgesteld en die indien nodig vervangen.”

Uiteindelijk bleek de schade aan de speelaccommodatie mee te vallen. Ondertussen heeft DierenPark Amersfoort besloten om alle houten constructies in de populaire accommodatie te inspecteren. Ook daarvoor zocht het contact met Ingenieursbureau Westenberg.

Een resistograaf is van oorsprong een instrument uit de boomchirurgie. Ingenieursbureau Westenberg heeft de techniek jaren terug geschikt gemaakt voor het onderzoeken van civiele houten constructies. Daarmee stelt het bureau heel nauwkeurig de staat van houten onderdelen vast.