Conclusie Westenberg: tijd voor nieuwe Lamgatsebrug

De gemeente Moerdijk moet over maximaal vijf jaar de Lamgatsebrug vervangen. Dat is de conclusie van Ingenieursbureau Westenberg die de markante houten fiets- en voetgangersbrug aan een grondig onderzoek onderwierp.

“Westenberg inspecteerde eerder voor ons meerdere bruggen. Daaruit bleek een vergroot risico voor deze brug. Op zich was dat niet onverwacht, omdat het einde van de levensduur naderde. Ook stelden we zelf al de nodige schades en rotplekken vast. We kregen ook regelmatig berichten dat auto’s de brug gebruiken”, vertelt Diana Kaasenbrood van de gemeente Moerdijk.

De brug ligt op de locatie van een in de Tweede Wereldoorlog vernielde brug. Pas in 1985 konden fietsers en voetgangers tussen Zevenbergen en Hoeven weer van een nieuw exemplaar gebruikmaken. Vooral voor scholieren en in de zomermaanden ook voor recreanten is het een belangrijke verbinding tussen beide plaatsen.

Vanwege de locatie en de constructie van de brug moest Ingenieursbureau Westenberg drones inzetten bij de inspectie. Uit de analyses bleek dat de bovenkant van de brug door de vrije ligging in redelijke staat is, maar dat de brug begint door te buigen en aan de onderkant schades vertoont. “We hebben nu duidelijkheid en kunnen gaan werken aan het vervangen van de Lamgatsebrug. We schakelden Ingenieursbureau Westenberg in omdat we zelf niet gespecialiseerd zijn in kunstwerken. De samenwerking is ons goed gevallen. Westenberg werkt volgens afspraak en komt met duidelijke adviezen.”