Westenberg voert betononderzoek uit in de haven van Antwerpen

Ingenieursbureau Westenberg heeft betononderzoek uitgevoerd aan een grote steiger in de haven van Antwerpen. Dat leverde gedetailleerde informatie op voor de aannemer die komend jaar renovatiewerkzaamheden aan de steiger gaat uitvoeren. “Ingenieursbureau  Westenberg voerde eerder een zelfde onderzoek uit aan een andere gelijkwaardige steiger in het Marshalldok. Die ervaring was heel positief, waardoor we nu Ingenieursbureau Westenberg opnieuw hebben gecontacteerd”, vertelt werkleider Mohamed Sidali van Havenbedrijf Antwerpen.

Voor dat eerste betononderzoek aan steiger K471 schreef Havenbedrijf Antwerpen een aanbesteding uit. “Daarbij kwam Ingenieursbureau Westenberg het meest gunstig uit de bus. Bovendien beschikt het bureau over de expertise die voor dit project nodig was. Wij kijken positief terug op de samenwerking: Ingenieursbureau Westenberg voerde het onderzoek kwalitatief goed en binnen de planning uit. Als we twee dagen uittrokken voor een onderzoek op de werf, was dat ook binnen die dagen uitgevoerd. Ook reageerde Ingenieursbureau Westenberg snel als we om verduidelijking vroegen”, zegt Sidali.

Het renovatieproject aan de K471 waarvoor het betononderzoek nodig was, is ondertussen uitgevoerd. Komend jaar maart start de aanpak van steiger K469, die ook onderdeel is van het zogenoemde Marshalldok. “Dat dateert uit de jaren vijftig en zestig. De steigers moeten dringend worden aangepast. Ze vertonen op verschillende plekken scheuren en ook de bewapening moet worden vernieuwd”, vertelt Sidali over de aanleiding van het herstelproject.

Het Marshalldok is een onderdeel van het havengebied van Antwerpen dat alleen bestemd is voor tankvaart binnenschepen. Het petroleumhavendok is vernoemd naar de Amerikaanse generaal die een herstelplan invoerde voor de getroffen landen van de Tweede Wereldoorlog.