Westenberg schrijft Referentiedocument Geluidsschermen

Ingenieursbureau Westenberg heeft het Referentiedocument Geluidsschermen voor Rijkswaterstaat geschreven. Daarin vertaalt Rijkswaterstaat de strategische hoofddoeleinden naar richtlijnen voor het beheer en onderhoud in de dagelijkse praktijk. “Dat we voor deze opdracht zijn gevraagd zegt iets over onze positie binnen de branche”, vindt projectmanager Thijs Bergman van Ingenieursbureau Westenberg.
Rijkswaterstaat heeft al soortgelijke referentiedocumenten voor bruggen, viaducten en duikers. Ook daarin vertaalt de organisatie de strategische visie in praktische richtlijnen. Een referentiedocument voor geluidsschermen bestond nog niet, maar in de praktijk bleek daaraan wel behoefte.

“Dat we voor deze opdracht zijn gevraagd, heeft te maken met onze specialistische kennis en de jarenlange ervaring met de Instandhoudingsadviseringen Kunstwerken (IAK) van Rijkswaterstaat. Daarbij zijn we inmiddels vijf jaar betrokken en die samenwerking verloopt ook prima. Deze opdracht is daarvan een mooie spin-off”, zegt Bergman.

Handzaam en leesbaar
Ondertussen is het Referentiedocument Geluidsschermen gereed. Het is een handzaam en leesbaar document voor medewerkers van Rijkswaterstaat en externe inspecteurs, zegt Bergman. “We beschrijven de verschillende typen geluidsschermen, van een simpele geluidswal tot constructies met combinaties van staal en glas, en het beheer en onderhoud dat daarbij past. Inspecteurs kunnen daarmee bijvoorbeeld in de praktijk de staat van een geluidsscherm vaststellen en bepalen of schades of gebreken binnen de normen vallen.”

Bergman beschrijft de opdracht van Rijkswaterstaat als ‘bijzonder’. “Dit document gaat fungeren als een soort van normalisatie. Normaal gesproken ontvangen we deze normen bij een opdracht en nu hebben we die zelf geschreven. Ook daarom was dit een interessant en niet alledaags project.”