Westenberg schrijft een beheerplan voor gemeente Hilversum

Ingenieursbureau Westenberg heeft voor de gemeente Hilversum een beheerplan opgesteld voor de kunstwerken, muren/hekwerken en de oevers/beschoeiingen. Daarvoor voerde Westenberg ook tientallen toestandsinspecties uit volgens de CUR-Aanbeveling 117 en een conditiemeting conform de NEN2767. “Met dit beheerplan hebben we veel meer grip gekregen op het beheer en onderhoud”, zegt senior beheerder Freddy Loosman van de gemeente Hilversum.

En dat is precies de reden waarom de omroepstad contact zocht met Ingenieursbureau Westenberg en andere specialisten. “Wij wilden het beheer en onderhoud van de openbare ruimte verder professionaliseren. Beheerplannen zijn daarvoor essentieel. Voor elk onderdeel benaderden we bureaus met specifieke kennis met de vraag. Westenberg kwam voor de civiele kunstwerken met een aanpak die ons het meeste aansprak.”

Goed inzicht

Westenberg inspecteerde voor het beheerplannen bruggen, tunnels en andere objecten. De resultaten zijn verwerkt in beheersysteem iASSET. “Omdat we al een goed beeld hadden van ons areaal kwamen daar geen grote verrassingen uit. Westenberg heeft vervolgens meerjarenonderhoudsplanningen en een budgetraming opgesteld. Daarmee hebben we als beheerder een goed inzicht van de benodigde financiën voor het onderhoud. Dit beheerplan vormt een goede basis voor ons beheer en onderhoud in de komende vier jaar.”

Materialenpaspoort

Ingenieursbureau Westenberg stelde voor alle kunstwerken ook een materialenpaspoort op. “Daarmee lopen we vast vooruit op de regelgeving. Op dit moment hebben we de paspoorten nog niet gebruikt, maar als we op termijn onderdelen moeten vervangen kunnen we terugvallen op deze informatie. Voor de toekomst zijn de materialenpaspoorten dus heel nuttig”, zegt Loosman.

Maximaal grip

Hij kijkt terug op een goede eerste samenwerking met Ingenieursbureau Westenberg. “Voor het opstellen van een beheerplan beschikken we zelf niet over de vereiste tijd, capaciteit en specifieke kennis. Westenberg heeft dat werk zeer goed uitgevoerd. De flexibiliteit van de medewerkers is heel prettig: als we meer informatie over een onderdeel van het beheerplan wilden, gingen ze daar heel snel mee aan de slag. Ook daardoor hebben we nu weer maximaal grip op het beheer en onderhoud van onze kunstwerken.”