Westenberg presenteert iASSET op Kennisdag

Ingenieursbureau Westenberg koppelt haar Kunstwerken Informatie en Onderhoud Systeem (KIOS) aan de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), die vanaf 2020 verplicht is voor alle overheden. Dat maakte Westenberg bekend tijdens haar zeer druk bezochte Kennisdag in Putten.Dankzij de koppeling  is het mogelijk om met KIOS ook andere objecten dan kunstwerken te beheren. “Daarom veranderen we de naam in iASSET. Eenvoud en gebruiksvriendelijkheid blijven voorop staan”, stelt directeur Fred Westenberg van het bedrijf uit Harderwijk.

Veel overheden hebben zich nog niet verdiept in de BGT, terwijl de invoering daarvan veel gevolgen heeft. Het is een belangrijk onderdeel van het Stelsel van Basisregistraties, waarmee de landelijke overheid een groot aantal maatschappelijke vraagstukken wil oplossen. Vanaf 2020 zijn ze volledig operationeel.  “Belangrijke doelstelling is dat de overheid efficiënter werkt door alle mogelijke informatie te delen. Dat verbetert ook de dienstverlening aan de burgers”, verduidelijkt Dik Karssen tijdens een lezing. De teamcoördinator Beheer en Grondzaken van de gemeente Ermelo heeft landelijk meegedacht over de BGT. Dat is een van die dertien basisregistraties, waarin zeer gedetailleerde informatie komt over alle objecten in de openbare ruimte. Overheden zijn verplicht om de database de komende jaren te vullen.

Ingenieursbureau Westenberg speelt in op de ontwikkelingen door KIOS te koppelen aan de BGT. Daarmee ontstaat een integraal beheersysteem voor alle denkbare objecten, volgens de normen van de BGT en gekoppeld aan de NEN2767-4. “Met iASSET introduceren we de kracht van KIOS ook in andere disciplines, zoals wegen, riolering en groen. iASSET werkt praktisch en eenvoudig. Net als KIOS is de techniek gebaseerd op open source-software, zodat gebruikers geen dure licenties hoeven te kopen”, legt Robbert Bloksma uit. Hij is van IT-Firm, het bedrijf dat in opdracht van Westenberg KIOS heeft ontwikkeld en iASSET gaat ontwikkelen.

Veel aanwezigen noemden de lezing over de BGT en de de presentatie van iASSET ‘leerzaam’. “Wij maken in 2013 de keuze voor het meest optimale beheersysteem, waarmee we inspelen op de BGT. Dat zou iASSET kunnen zijn. Met KIOS hebben we in ieder geval goede ervaringen”, zegt bijvoorbeeld Dick van Boven van de provincie Overijssel. Dat geldt ook voor Wim Wouda van de provincie Drenthe. “KIOS is een eenvoudig en doelgericht systeem zonder gekke uitkomsten”, aldus Wouda, die zich zoals velen nog aan het oriënteren is op de gevolgen van de BGT. “Daarom is het goed dat Westenberg daaraan veel tijd besteedt tijdens deze Kennisdag en presenteert wat haar eigen plannen zijn.”

Ook Bert Vowinkel van de Roelofs Groep was vooraf benieuwd naar de informatie over de BGT. “De introductie daarvan gaat de komende jaren veel invloed op ons werk hebben. Ingenieursbureau Westenberg weet al veel over dit onderwerp. Daarom kom ik kennis opdoen, zodat ik die vervolgens weer kan delen. Ik denk dat veel partijen nog worstelen met de BGT”, aldus Vowinkel, die de Kennisdag zeer nuttig vindt. “In een kort tijdsbestek krijg je veel waardevolle informatie over onderwerpen waarmee je misschien niet dagelijks in aanraking komt, maar die wel belangrijk zijn voor je werk. Ik vond het tijdens de lezing over garantie bijvoorbeeld opvallend dat bijna niemand wist wat aanbesteden volgens EMVI is, terwijl dat principe binnenkort verplicht is. Goed dat Westenberg aan dat soort onderwerpen aandacht besteedt.”

Precies de mening van Rienk Holtrop van de gemeente Utrecht . Het programma van de Kennisdag sprak hem zeer aan. “Weg van de gebaande paden”, zegt hij. “Je wordt getriggerd om na te denken over onderwerpen waaraan je als techneut of beheerder niet direct denkt. Zoals aansprakelijkheid. Bij ons in de regio speelt toevallig een zaak van de nabestaanden van een motorrijder, die verongelukt is op een slecht wegdek. Heel interessant om daarover meer informatie te krijgen.”

Holtrop doelt op de lezing van jurist Olaf Kwast van advocatenkantoor AKD. Die  ging in op de vraag hoe ver de verantwoordelijkheid van een kunstwerkenbeheerder strekt. Hij deed dat aan de hand van een uitspraak van de Hoge Raad over de dijkdoorbraak bij Wilnis. “Daaruit kun je afleiden dat als een beheerder zijn werk goed doet, hij de meeste zaken met vertrouwen tegemoet kan zien.”

De derde lezing was van Marc Wichman van Insector en het project Knap Werk (dat het imago van de schilders- en onderhoudsbranche wil verbeteren). Hij vertelde over garantie. Opdrachtgevers stellen steeds hogere garantie-eisen die soms oplopen tot een periode van tien jaar. Omdat kleinere bedrijven die financiële risico’s niet kunnen dragen, is verzekerde garantie in opkomst. Het Kennisnetwerk Metaalconservering werkt ondertussen aan afspraken over garanties op brancheniveau.

Voor directeur Fred Westenberg  is de Kennisdag opnieuw geslaagd. Die vond dit jaar plaats in een weer grotere locatie, het Parkhotel in Putten. Reden tot dankbaarheid, aldus Westenberg. ” Heel bijzonder dat zoveel mensen de moeite nemen om naar deze dag te komen. En minstens  zo bijzonder is het dat we komend voorjaar twintig jaar bestaan. Ondanks dat onze branche door de crisis, regelgeving en klimaatverandering opwindende en vreemde tijden doormaakt, gaat het goed met Ingenieursbureau Westenberg.”