Westenberg ontzorgt Deventer bij onderhoud brug Bathmen

“Ingenieursbureau Westenberg heeft ons prima ontzorgd”, zegt beheerder civieltechnische kunstwerken Bouke Baars van de gemeente Deventer. Hij kijkt positief terug op een grootschalig onderhoudsproject aan de brug aan de Gorsselseweg bij Bathmen. Die klus begon met de constatering van Ingenieursbureau Westenberg dat de draagkracht van de brug niet meer berekend was op de verkeerscapaciteit.

“De brug is in 1932 aangelegd en in de jaren zeventig al eens onder handen genomen. Sindsdien is de verkeersbelasting alleen maar verder toegenomen. Uit onderzoek van Ingenieursbureau Westenberg bleek dat de constructie moest worden aangepakt”, vertelt Baars over de aanleiding van de werkzaamheden. “Ingenieursbureau Westenberg heeft vervolgens voor de aanbesteding een contract met een soort voorontwerp opgesteld en was tijdens het project de directievoerder.”

De werkzaamheden hadden een behoorlijke impact op Bathmen en omgeving. “De Gorsselseweg is een van de twee toegangswegen over de beek. De werkzaamheden betekenden dus nogal wat voor het verkeer. Beperken van de overlast was daarom bij de aanbesteding een belangrijk EMVI-criterium. De aannemer moest de klus binnen vijf weken klaren. Dat is gelukt. In die periode kon het verkeer een maand geen gebruikmaken van de brug”, vertelt Baars.

Belangrijk onderdeel van het project was ook het onderhoud aan een onderliggende stuw. Dat was nodig om het waterpeil in de Schipbeek te kunnen blijven reguleren. Waterschap Rijn en IJssel was daarom de hoofdopdrachtgever. “Een mooi onderdeel van het project vind ik het gebruik van natuursteen. Dat materiaal was bij de werkzaamheden in de jaren zeventig juist verwijderd. We troffen het aan in de Schipbeek en gebruikten het nu voor de pijlers. Een klein beetje circulair (bruggen)bouwen…”, glimlacht Baars.

De brug kreeg daardoor enkele authentieke details weer terug. “Ondanks de beperkte middelen ziet de brug er weer als nieuw uit. Bredere fietsstroken zorgen bovendien voor veel meer comfort en veiligheid. De brug kan nu naar verwachting weer vijftig jaar mee”, zegt Baars over het eindresultaat. “Toevallig heb ik naast civiele kunstwerken ook beeldende kunstwerken in mijn portefeuille. Ook het kunstwerk op de brug hebben we opgeknapt.”

Baars kijkt positief terug op de samenwerking met Ingenieursbureau Westenberg. “Het bureau heeft voldoende expertise in huis voor dit soort projecten. Ze bewaakten het contract en ontzorgden ons daarbij volledig. Mede daarom kijken we met een goed gevoel terug op de uitvoering van dit project.”