Westenberg inspecteert galerijen van flats

Eigenaren van galerijflats moeten voor 1 juli 2017 laten onderzoeken of hun uitkragende, vrijdragende galerij of balkon nog veilig is. Ingenieursbureau Westenberg heeft de kennis en ervaring voor het uitvoeren van die constructieve toets. Om de eigenaren van galerijflats te benaderen gaat het Ingenieursbureau Westenberg de samenwerking aan met Planbuilding dat veel werkt voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s).

Minister Blok Voor Wonen en Rijksdienst kondigde de verplichting eind vorig jaar af, vertelt Jurgen Berghuis van Ingenieursbureau Westenberg. “Op een moment dat heel Nederland vakantie heeft. Mede daardoor is deze verplichting nog niet algemeen bekend. Desondanks hebben we de eerste opdrachten binnen. Het dringt nu door dat dit om een verplicht onderzoek gaat.”

De verplichting is een reactie op een ongeval van de Antillenflat in Leeuwarden, waarbij een galerij naar beneden stortte. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval leidde tot de SBRCUR 248 ‘constructieve veiligheid van uitkragende galerijplaten’. Die bepaling is geldig voor flatgebouwen die zijn voorzien van uitkragende,  gewapende betonnen galerijvloeren en balkons die monoliet zijn verbonden aan achterliggende betonnen vloeren en/of gevelbalken.

Inspecties moeten uitwijzen hoe de situatie bij de vele andere naoorlogse galerijflats is. “Eigenaren moeten dit voor 1 juli 2017 in beeld hebben. De gemeente handhaaft vervolgens. Die stelt vast of een onderzoek is uitgevoerd en natuurlijk vooral of een galerij veilig is”, aldus Sander ten Brinke van Ingenieursbureau Westenberg, die erop wijst dat flats uit de periode 1950-1970 vermoedelijk het hoogste risico hebben.

Inspecteurs en constructeurs van Ingenieursbureau Westenberg stellen dat vast. Met een rapport hebben eigenaren volledige duidelijkheid. “Wij stellen vast of een galerij veilig is of welke maatregelen nodig zijn. Ook brengen we de eventuele kosten daarvan in kaart. Met ons onderzoek voldoen opdrachtgevers volledig aan de verplichting”, legt Berghuis uit.

Ingenieursbureau Westenberg en Planbuilding sluiten binnenkort een samenwerkingsovereenkomst. Planbuilding is een coöperatie van Nederlandse schilder- en onderhoudsbedrijven die huiseigenaren adviseert over onderhoud. Het gaat VVE’s erop wijzen dat Ingenieursbureau Westenberg de expertise in huis heeft voor een onderzoek naar de veiligheid van galerijflats.