Westenberg brengt veiligheid 31 bruggen in Epe in kaart

Ingenieursbureau Westenberg heeft voor de gemeente Epe maar liefst 31 bruggen doorberekend. “Wij rekenen regelmatig bruggen door, maar deze schaal maakt dit een uniek project. Van de ervaringen die wij hierbij hebben opgedaan, profiteren we bij nieuwe opdrachten”, zegt projectleider Rob Mulder van Ingenieursbureau Westenberg.

Hij merkt in de praktijk dat gemeenten hun informatie over bijvoorbeeld bruggen niet altijd op orde hebben. Die is soms verloren gegaan door brand, slecht archiefwerk of tijdens herindelingen. Ingenieursbureau Westenberg biedt in dergelijke gevallen uitkomst. De gemeente Epe wilde van alle bruggen weer over de meest actuele informatie beschikken. “Wij hebben bijvoorbeeld de druksterkte van het beton bepaald en de brug doorberekend, zodat je weet welke gewichtsklasse nog over een brug heen kan. Ook hebben we gekeken of de asfaltlaag teerhoudend is. Die informatie is belangrijk voor de afvoer van het materiaal bij onderhoudswerkzaamheden.”

De 31 bruggen in de gemeente Epe variëren van groot (over het Apeldoorns Kanaal) tot kleine overgangen van weteringen. “Uiteindelijk kan de gemeente met onze berekeningen bepalen wat de restduur van een brug is en welk onderhoud er tijd nodig is”, vertelt Mulder. Het project is gestart in oktober 2011 en loopt af in april 2012. “De daadwerkelijke buitenwerkzaamheden zijn in februari afgerond. Ondanks de vorstperiode hebben we de planning gehaald. Dat kwam ook omdat alle inspecties met een klein bootje konden worden gedaan, terwijl we aanvankelijk dachten dat pontons nodig waren. Wij hebben zelf veel van deze opdracht geleerd. Als je zo’n reeks bruggen onder de loep neemt, raak je bedreven in de werkwijze. Deze opdracht verbetert ons eigen kennisniveau.”