Westenberg betrokken bij renovatie Belgische Zelzatebrug

Ingenieursbureau Westenberg voerde een evenwichtsberekening uit ten behoeve van een nieuwe slijtlaag op de Zelzatebrug bij Gent. Niet zomaar een project, de brug maakt onderdeel uit van de ring rond de Belgische stad en is ook belangrijk voor de scheepvaart richting de haven.

Dat gebeurde in opdracht van het Belgische Trafiroad, een bedrijf dat onder meer is gespecialiseerd in het onderhoud van kunstwerken en wegen. Trafiroad voert de renovatie uit voor overheidsorganisatie Maritieme Toegang dat de vaarwegen en kunstwerken beheert van de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge.

“Maritieme Toegang heeft al tijdenlang problemen met de Zelzatebrug, vooral met de slijtlaag. Die laat nu volledig los”, vertelt Hichem Babai van Trafiroad. “Wij hebben daarvoor een oplossing aangedragen op basis van Polymethylmethacrylaat (PMMA). Dat is een duurzaam alternatief waarmee Maritieme Toegang zeker een lange periode kan overbruggen: op termijn volgt een aanbesteding voor de volledige renovatie van de brug.”

Het project betekent nogal wat voor het weg- en scheepvaartverkeer. De Zelzatebrug is een belangrijke verkeersader en ook essentieel voor de doorvaart naar de haven. Gemiddeld gaat de brug dagelijks twintig keer open voor tien tot twintig minuten. “Er is uitzonderlijk genoeg gekozen voor een volledige stremming van het scheepsvaartverkeer gedurende de werkzaamheden. Deze starten in het weekeinde om de hinder te beperken. We zoeken nu naar de meest geschikte datum, maar het is de bedoeling dat we het werk dit jaar nog uitvoeren.”

Bij de renovatie van de Zelzatebrug werken Trafiroad en Westenberg voor de derde keer samen. “Wij voeren zelf geen berekeningen uit en zoeken daarvoor professionele ondersteuning. Bij een aanbestedingsprocedure zijn we ooit in contact gekomen met Westenberg. Die samenwerking bevalt goed: Westenberg beschikt over veel kennis en ervaring. Net als wij vindt Westenberg kwaliteit net zo belangrijk als prijs, al is in België de prijs vaak nog doorslaggevend bij een aanbesteding.”