Werkgroeplid MKI Bruggencampus Flevoland-Floriade

Bruggencampus Flevoland-Floriade is de praktijkomgeving voor ontwikkeling en toepassing van innovatieve en circulaire bruggen.

Een groot deel van de huidige bruggen in Nederland is tussen de jaren vijftig en zeventig gebouwd. Inmiddels zijn zo’n 40.000 bruggen en viaducten in het land aan vervanging of renovatie toe. Dat vergt een enorme investering en voldoende ontwerp- en bouwcapaciteit om dit in betrekkelijk korte termijn (voor 2040) uit te voeren. Bovendien zijn duurzaamheid, circulariteit en levenscycluskosten relevante criteria. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en nieuwe samenwerkingsvormen.

Die 40.000 objecten vragen ongeveer 200 miljoen ton aan schaarse nieuwe materialen en grondstoffen, met een prijskaartje van circa €80 miljard. Door de bijkomende faalkosten moet al snel rekening worden gehouden met €90 miljard aan kosten. En vergeet hierbij niet dat wanneer we enkel gebruik maken van nieuwe materialen bij de bouw en renovatie van bruggen en viaducten, we ook 200 miljoen ton aan afval hebben. Wat over het algemeen laagwaardig wordt hergebruikt en een grote kostenpost is. Daarnaast is door de komst van Corona, het belang van onafhankelijkheid van import ook toegenomen.

Een van de onderwerpen die leeft bij de bruggencampus is MKI. Hoe kun je duurzaamheid meetbaar maken? En hoe draag je er zorg voor dat dit uniform gehanteerd wordt, zowel door opdrachtgevers, ontwerpers, ingenieursbureaus en aannemers.

Zie ook

https://bruggencampus.nl/lca-mki/