Viaduct Laren weer open voor verkeer

Verkeer kan sinds juni het viaduct op de Rijksweg West in Laren weer gebruiken. Dat was al ruim een jaar afgesloten voor autoverkeer, nadat Ingenieursbureau Westenberg constateerde dat het kunstwerk niet geschikt was voor zwaar bouwverkeer.

“Vlakbij het viaduct zou een groot bouwproject beginnen. Bedoeling was dat het bouwverkeer gebruik kon maken van het viaduct. Wij schakelden de expertise van Ingenieursbureau Westenberg in om uit te zoeken of dat op een veilige manier mogelijk was”, vertelt projectleider Ron van Nuss van de BEL-combinatie. Dat is een werkorganisatie van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren die sinds 2008 bestaat.

Uit het onderzoek van Ingenieursbureau Westenberg bleek dat het viaduct niet geschikt was voor zwaar bouwverkeer. Het ingenieursbureau constateerde onder meer betonbeschadigingen op meerdere plekken. “Juist voor dat onderwerp hebben we deze specialistische kennis niet in eigen huis. Daarom namen we contact op met Ingenieursbureau Westenberg, waarmee ik in eerdere functies positieve ervaringen heb opgedaan. Met hun expertise en werkwijze ontzorgen zij opdrachtgevers volledig”, vindt Van Nuss.

Ook op de nieuwe ervaringen met Ingenieursbureau Westenberg, kijkt Van Nuss positief terug. Al zorgde de uitkomst van het onderzoek wel voor de nodige hoofdbrekens. “Het bouwverkeer moest nu door een woonwijk heen. Daar waren bewoners uiteraard niet blij mee. Ook moesten we fietsers, die het viaduct nog wel mochten gebruiken, omleiden”, vertelt Van Nuss.

Op 1 april startten vervolgens de werkzaamheden, waarvoor Ingenieursbureau Westenberg ook het bestek heeft geschreven. Naast het herstellen van de betonschades zijn de voegovergangen op het wegdek vernieuwd en zijn de leuningen aangepakt. Ook kreeg het viaduct een verfbeurt. Verkeer kan nu weer over het viaduct, met uitzondering van vrachtverkeer boven de 30 ton.

Ingenieursbureau Westenberg is ondertussen bij meerdere projecten binnen het gebied van de BEL-combinatie betrokken.