Thuis in werktuigbouwkunde / elektrotechniek

Ingenieursbureau Westenberg blijft verbreden en beschikt nu ook in eigen huis over kennis van werktuigbouwkunde en elektrotechniek. “Inspecties van deze onderdelen van kunstwerken besteedden we tot voor kort uit. Wij nemen echter het liefste het kunstwerk in zijn geheel onder de loep. Dat levert betere resultaten op en de opdrachtgever heeft maar één aanspreekpunt”, zegt Maarten Brands inspecteur Werktuigbouwkunde & Elektrotechniek van Ingenieursbureau Westenberg.

Samen met collega Jurgen Berghuis legt hij zich toe op deze specialisatie. Het duo spreekt van een ‘logische stap’. “Naast vaste kunstwerken inspecteren we jaarlijks vele beweegbare kunstwerken, zoals bruggen en sluizen, met werktuigbouwkundige en elektrotechnische onderdelen. Daarom is het eigenlijk vanzelfsprekend dat wij daarvan kennis en ervaring hebben. Dat komt de volledigheid van onze inspecties ten goede en daarvan profiteren opdrachtgevers bij het opstellen van de adviezen en instandhoudingsplannen.”

Brands en Berghuis zijn ervan overtuigd dat ze meer detailinformatie boven water halen dan een allround installatiebedrijf dat niet thuis is in kunstwerken. “Dat kijkt niet verder dan de elektriciteitskast en stelt vast of een installatie technisch gezien goed functioneert, terwijl wij een veel bredere blik hebben. En die is nodig ook. Beweegbare onderdelen hebben immers invloed op de werking van het complete kunstwerk.”

Ingenieursbureau Westenberg wordt steeds vaker ingeschakeld voor deze inspecties. Zo inspecteerden de medewerkers reeds diverse sluizen en beweegbare bruggen voor diverse opdrachtgevers en is er een NEN 2767-4 inspectie uitgevoerd voor de installaties langs een snelweg. “Ook onderzochten we in opdracht van enkele gemeenten de mogelijkheden om bestaande bruggen weer beweegbaar te maken of te moderniseren. Hierbij verzorgen wij dan indien gewenst ook de aanbesteding.”

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met Emile Hoogterp via 0341-467046.