Steeds meer beheerders kiezen voor KIOS

“KIOS is het meest gebruiksvriendelijke en goedkoopste pakket van Nederland. De dure beheersystemen van andere aanbieders zijn zo ingewikkeld dat veel overheden en organisaties er uiteindelijk nauwelijks mee uit de voeten kunnen. In de praktijk blijkt dat werken met KIOS een verademing is”, zegt Technisch Directeur Nico Broek van Ingenieursbureau Westenberg.

KIOS staat voor Kunstwerken Informatie en Onderhoud Systeem. Dat heeft Ingenieursbureau Westenberg zelf ontwikkeld, net als GIOM (Gebouwen Informatie en Onderhoud Manager). Via een makkelijke en toegankelijke webapplicatie hebben beheerders alle benodigde informatie over hun areaal aan kunstwerken en gebouwen. KIOS functioneert daarmee als onmisbare basis voor het maken van beleid voor bijvoorbeeld onderhoud. Tevens is de NEN2767 in beide systemen ontsloten t.b.v. het bepalen van de conditiescore. Steeds meer provincies, gemeenten en waterschappen ontdekken dat.

“De kracht van KIOS zit in de eenvoud. Wij hebben het systeem niet ingewikkelder gemaakt dan nodig. Beheerders vinden de beheersystemen van de grote ingenieursbureaus veel te complex. Ik ken voorbeelden van overheden die tonnen hebben geïnvesteerd in zo’n systeem dat vervolgens nooit succesvol in de organisatie is geland. Weggegooid geld, want de gebruikers werken ondertussen weer met een Excelbestand”, vertelt Broek.

KIOS kost daarentegen slechts € 750 per jaar, terwijl afnemers het beheersysteem dagelijks gebruiken. In deze nieuwsbrief vertellen de Provincie Drenthe en de Gemeente Nijmegen over het succesvolle gebruik van KIOS. “Gebruikers die jarenlang met een ander pakket hebben geworsteld, weten niet wat hen overkomt. Binnen een week hebben we KIOS draaien, onlangs nog voor een provincie. Dat is mogelijk omdat wij via een webapplicatie werken. KIOS is snel, goed en eenvoudig”, besluit Broek.

Provincie Drenthe enthousiast over mogelijkheden systeem Westenberg

‘KIOS niet te vergelijken met andere systemen’

De provincie Drenthe gebruikt sinds een aantal jaren het KIOS-beheersysteem van Ingenieursbureau Westenberg. Dit tot volle tevredenheid. “KIOS is een goed hulpmiddel bij het vaststellen van onderhoud. We gebruiken het systeem in toenemende mate”, zegt Wim Wouda, projectengineer kunstwerken en constructies van de provincie.

Drenthe koos voor KIOS nadat het vorige beheerssysteem (SPOK) aan het einde van de levensduur was beland. Dat draaide nog op MS-DOS. “Uit een onderzoek kwamen drie geschikte programma’s naar voren, waarbij KIOS veruit het meest praktische was. Wij zochten geen systeem dat via ingewikkelde berekeningen precies vertelt wanneer we welk onderhoud moeten verrichten. Dat willen we zelf bepalen, maar aan de hand van de juiste informatie. KIOS is daarvoor het meest geschikt”, vertelt Wouda over de keuze voor het systeem van Westenberg.

Drenthe gaf Westenberg ook de opdracht om alle ongeveer tweehonderd kunstwerken te inspecteren en in KIOS in te voeren. Daarnaast zijn ook de beschoeiingen in KIOS opgenomen. Westenberg controleert bovendien in een cyclus van drie jaar via inspecties of die informatie nog actueel is. “KIOS is sinds die tijd operationeel. Momenteel zitten we in de fase waarin het systeem een nog centralere rol binnen onze organisatie moet gaan spelen. Voorheen verrichten we onderhoud vaak op ad hoc basis. Op zich is daar niets mis mee, als de keuzes maar goed onderbouwd zijn. Met KIOS werken we daar nu aan. Ook gebruiken we het voor het bepalen van benodigd budget voor onderhoud.”

Dat doet Drenthe onder meer via drie nieuwe vakkantonniers. Zij inspecteren de kunstwerken en zorgen ervoor dat die actuele informatie ook in KIOS wordt ingevoerd.  “Het prettige van KIOS is dat het via internet voor iedereen toegankelijk is. Het is een eenvoudig programma waarmee iedereen kan werken. Wat dat betreft is het met geen enkel ander beheerssysteem te vergelijken. Ik verwacht dat KIOS een steeds prominentere rol binnen onze organisatie krijgt.”

Gemeente Nijmegen lovend over KIOS

‘Een eenvoudig, maar zeer compleet beheersysteem’

“KIOS is een zeer gebruikersvriendelijk en zeer volledig beheersysteem. Wij werken er 2,5 jaar naar volle tevredenheid mee. Het voldoet precies aan onze huidige wensen en verwachtingen”, zegt Kees Vos, Kwaliteitsbeheerder Civiele Techniek van de gemeente Nijmegen.

De gemeente aan de Waal werkte voorheen met een volgens Vos ‘gecompliceerd systeem dat uiteindelijk alleen voor schademeldingen werd gebruikt’. Toen hij in zijn huidige functie terecht kwam, koos hij voor het systeem van Ingenieursbureau Westenberg. “Ik was geen specialist op het gebied van inspecties. Daarom zocht ik op internet naar beschikbare cursussen. Op die manier kwam ik in contact met Westenberg. Dat bleek een relatief klein en zeer toegankelijk bedrijf dat zeer goed naar de wensen van de klant luistert”, vertelt Vos over zijn ervaringen.

Mede daardoor besloot hij uiteindelijk voor inspecties te kiezen voor Ingenieursbureau Westenberg. “Die inspecteert nu elke twee jaar ons complete areaal aan kunstwerken. De informatie verwerken ze in KIOS. Zelf zet ik ook alle beschikbare gegevens in het systeem, waardoor het een zeer complete database is. Op basis daarvan bepalen wij onze meerjarenbegrotingen voor onderhoud aan onze ongeveer vijfhonderd kunstwerken.”

Vos is zeer te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van KIOS. “Het webbased systeem werkt uitstekend. Daardoor kan ik KIOS overal inzien. Op kantoor, in de auto of thuis met de laptop op de bank.  Perfect!”

Voor meer informatie over KIOS/GIOM: Ingenieursbureau Westenberg,
Tel.  0341-46 70 46
www.KIOS.nl  www.GIOM.nl