Specialisten weten samen alles van bruggen

Samenwerking tussen Ingenieursbureau Westenberg en IPV Delft sluit aan bij een trend in de markt. “Integraal is het kernwoord: maintenance is steeds vaker onderdeel van het ontwerp. Samen hebben we kennis van het hele proces”, zegt directeur Gerhard Nijenhuis van ontwerpbureau IPV Delft, dat in ontwerp en voorbereiding van bruggen is gespecialiseerd. Ingenieursbureau Westenberg weet juist alles van beheer en onderhoud van kunstwerken.

Beide bedrijven kwamen tot elkaar via een potentiële opdrachtgever van IPV, vertelt Nijenhuis. “Wij raakten in gesprek met een gemeente over het mogelijke ontwerp van een brug. Die gemeente wilde alleen met ons in zee als Ingenieursbureau Westenberg daarmee akkoord ging. Ze vaart blind op de kennis en ervaring van Ingenieursbureau Westenberg. Zoveel vertrouwen van een opdrachtgever in een bureau was nieuw voor mij. Heel bijzonder. Reden genoeg om eens een afspraak te maken met technisch directeur Nico Broek.”

Beide kunstwerkers kenden elkaar oppervlakkig van de vakbeurzen. Al snel ontdekten ze belangrijke overeenkomsten tussen elkaars bedrijven. “Opdrachtgevers die bij IPV terechtkomen kiezen voor zorgvuldige ontwerpen, kwaliteit en duurzaamheid. Wij sluiten goed aan bij die filosofie. Ingenieursbureau Westenberg staat bekend om haar verregaande expertise en een goede prijs. Daarmee onderscheiden wij ons van de grote ingenieursbureaus”, vindt Nico Broek. “Wij luisteren denk ik beide heel goed naar de opdrachtgever en leveren het best denkbare antwoord op een vraag”, vult Nijenhuis aan.

Na een gesprek waarvan volgens beide heren het enthousiasme afspatte, werden dit najaar gesprekken over een mogelijke samenwerking concreet. “Wij wilden voor een aantal dagen in de week acquisiteur Mathijs Wullems aannemen. Toen bedachten we dat het interessant zou zijn als hij voor nog een bedrijf aan de slag zou gaan, zodat wij een fulltime baan konden bieden”, legt Nijenhuis het basisidee uit. De link naar Ingenieursbureau Westenberg was snel gelegd. “En wij liepen al enige tijd rond met het idee om iemand in dienst te nemen die zich uitsluitend met het opbouwen van nieuwe klantcontacten bezighoudt. Een en één is twee”, aldus Nico Broek.

Mathijs Wullems is sinds 1 december in dienst bij beide bedrijven. Hij heeft de eerste veelbelovende contacten al gelegd. Broek en Nijenhuis verwachten dat zijn werk tot een kruisbestuiving leidt. “Is hij in gesprek met een opdrachtgever die een bruggenontwerper zoekt, dan kan hij het werk van Ingenieursbureau Westenberg aanbevelen en vice versa. Wullems moet de bekendheid van onze bedrijven vergroten. Daarnaast verwacht ik dat we gezamenlijk projecten kunnen uitvoeren. Samen hebben we de kennis over het hele traject tussen wieg en graf: van het ontwerp en de bouw tot aan beheer, onderhoud en renovatie”, zegt Broek.

Beide bedrijven zijn zakelijke generatiegenoten. IPV Delft ontwerpt en realiseert ondertussen zeventien jaar bruggen en buitenproducten en licht. Ingenieursbureau Westenberg vierde dit jaar haar twintigjarig bestaan.