Rijssen-Holten blij met onderbouwing afsluiting brug

Ingenieursbureau Westenberg adviseerde de gemeente Rijssen-Holten om een betonnen brug in het buitengebied onmiddellijk af te sluiten voor zwaar verkeer. “Met zo’n advies ben je natuurlijk niet blij, maar met de uitstekende onderbouwing van Ingenieursbureau Westenberg kan ik wel tekst en uitleg geven aan het bestuur en de omwonenden”, zegt Jobert Averesch, beleidsmedewerker civiele kunstwerken van de Twentse gemeente.

Ingenieursbureau Westenberg inspecteerde eerst 64 civieltechnische kunstwerken voor Rijssen-Holten. Daaruit kwam het advies voor een nadere inspectie van twee bruggen. “Vervolgens was de conclusie dat een betonnen brug in Rijssen niet meer berekend is op de huidige verkeersbelasting. Vooral agrarisch verkeer gebruikt het bruggetje veel. En de belasting daarvan is in de loop van de tijd steeds zwaarder geworden”, vertelt Averesch.

Met die boodschap ging hij het gesprek met omwonenden aan. Die hadden logischerwijs liever een ander besluit gehoord. “Maar met de onderbouwing van Ingenieursbureau Westenberg heb ik een goed verhaal. Ook binnen de gemeente is meteen duidelijk waarom deze brug moet worden afgesloten. Zo’n soort risico wil je als overheid niet nemen. Later dit jaar slopen we de brug en hopelijk is er snel een alternatief”, aldus Averesch, die van het waterschap groen licht hoopt te krijgen voor een goedkopere duiker.

Voor Averesch was het zijn eerste samenwerking met Ingenieursbureau Westenberg en die is goed bevallen. “Het bureau nodigde zichzelf uit voor een gesprek. Dat verliep zo positief dat ik Ingenieursbureau Westenberg graag deze opdracht gunde. Dat vertrouwen is waargemaakt. Het bureau levert duidelijke en consequente informatie, komt met goede adviezen en is uitstekend bereikbaar. De aangeleverde rapporten vormen de komende jaren een goede leidraad voor ons beheer en onderhoud.”