Rijkswaterstaat pakt monumentale vuurtorens aan

Rijkswaterstaat voert de komende maanden onderhoud uit aan zes monumentale vuurtorens langs de Nederlandse kust. Ingenieursbureau Westenberg stelde de bestekken op waarmee Rijkswaterstaat de opdracht in de markt heeft gezet. Ook verzorgt het bureau de directievoering en het toezicht tijdens de werkzaamheden die tot oktober plaatsvinden.

“Rijkswaterstaat gaat de komende jaren onderhoud uitvoeren aan alle vuurtorens die we in beheer hebben, maar deze exemplaren hebben we in verband met noodzakelijk onderhoud naar voren gehaald”, vertelt communicatieadviseur Casper van Meurs van Rijkswaterstaat.

Het gaat om monumentale vuurtorens in Burgh-Haamstede, Ouddorp, Egmond aan Zee, Noordwijk aan Zee, Scheveningen en op Vlieland. Bouwwerken die veel waarde hebben voor bewoners en toeristen en waarvan het licht een herkenningspunt vormt voor de zeevaart. Vijf van de zes torens zijn onbemand. “We willen het uiterlijk van deze vuurtorens verbeteren. De werkzaamheden vinden alleen aan de buitenkant plaats. Het gaat vooral om conserveringswerkzaamheden, zoals schoonmaken en schilderen. Aan de constructie wordt dus niet gewerkt”, zegt Van Meurs.

Voor een veilige uitvoering van het werk is Rijkswaterstaat afhankelijk van het weer. Ondanks dat het niet om grote projecten gaat, krijgen de betrokken bedrijven daarom drie maanden de tijd om de nodige werkzaamheden uit te voeren. “Maar het is niet zo dat er maandenlang aaneengesloten aan deze vuurtorens wordt gewerkt”, aldus Van Meurs.

Ingenieursbureau Westenberg stelde voor de werkzaamheden drie bestekken op. “De vuurtorens op Vlieland en in Scheveningen zijn grotendeels van staal, die hebben we in één bestek samengevoegd. De andere vuurtorens zijn hoofzakelijk van steen. Egmond aan Zee en Noordwijk aan Zee zijn samen aanbesteed en Burgh Haamstede en Ouddorp ook”, zegt Sander Hulleman van Westenberg. “Dit is een hele mooie opdracht om aan te werken, omdat het prachtige markante bouwwerken zijn.”