Primeur met ‘basaltlook’ oeverbescherming

Ingenieursbureau Westenberg heeft een Nederlandse primeur met een innovatief aangepaste betonblokkenmat als oeverbescherming. “Daarmee realiseer je een basaltlook, maar dan tegen een derde van de kosten. Ik verwacht dat veel vaker voor deze toepassing wordt gekozen”, zegt directievoerder Lennard Ras van Ingenieursbureau Westenberg.

De innovatieve oeverbescherming ligt over een lengte van 335 meter op de Oosterhavenglooiing van Enkhuizen. De gemeente zocht naar een zelfde soort beeld als langs de Houtribdijk richting Lelystad. Daar liggen grote basaltblokken. “Uit onze kostenraming bleek dat het budget verre van toereikend was voor een traditionele constructie met basaltstenen. Basalt is een dure investering, ook vanwege de hoge arbeidskosten voor het ‘zetten’ van deze loodzware stenen. Enkhuizen wilde desondanks iets met dezelfde uitstraling. Toen zijn we gaan nadenken”, vertelt Ras.

Ingenieursbureau Westenberg kwam voor de eerste inspiratie uit bij de bekende betonblokkenmat. Die heeft een niet zo fraaie ‘industrie-look’, maar Ras zocht naar een combinatie constructie van het betonelement met natuursteen. Hij kwam uit in Engeland. “Grauwe betonblokken, aankleuren met een antracietgrijze kleurstof (Carbon D) en intappen met op basalt lijkend natuursteen Cleehill Dollarite”, zegt Ras. “De uitstraling is niet van basalt te onderscheiden, maar de opdrachtgever is maar een derde van de kosten kwijt. Relatief eenvoudig en snel plaats je de matten op de oevers, middels een mobiele kraan met hijsevenaar”, vertelt Ras.

De productie van deze bijzondere betonelementen vond plaats in Engeland, waarbij Ingenieursbureau Westenberg de randvoorwaarden stelde. De betonelementen werden samengesteld tot matten van circa 1,5 ton met thermisch verzinkte, ineen geregen staaldraden met een doorsnee van slechts zes millimeter (Denwire ropes).

Vervolgens zijn de matten met een ferryboot en zeven trucks naar Nederland vervoerd. Ondanks die logistieke operatie bespaart de innovatie van Ingenieursbureau Westenberg vooral veel tijd en arbeidskosten. “Dit is daarom een uitstekende manier van oeverbescherming met een prima uitstraling. De betonblokkenmatten zijn voldoende zwaar en liggen op een fundatiebed van split in combinatie met geotextiel, zodat onderspoeling ervan niet plaats kan vinden. Deze constructie heeft een technische levensduur van zeker vijftig jaar. Voor overheden die tegen relatief weinig kosten een duurzame oeverbescherming willen aanbrengen, is dit een uitstekend alternatief.”