Wijbe Wouda

Stage van 11 februari 2013 tot 28 juni 2013
Afdeling Infra Beheer
Vestiging Harderwijk
Hanzehogeschool Groningen

In mijn eerste leerjaar heb ik samen met een aantal medestudenten een meeloopdag gevolgd bij Westenberg op de locatie Heerenveen. Destijds had het bedrijf meteen mijn aandacht al voor een stageplek. Vooral omdat Westenberg veel kennis heeft in het onderhoud van kunstwerken. Juist dit onderdeel wordt op de opleiding zo goed als niet behandeld. Een kunstwerk wordt gebouwd, maar wat er met de jaren verder moet gebeuren? Wat mij ook erg aansprak, dat een deel van de werkzaamheden buiten is. Bij het doorbladeren van de advertenties op de website van de opleiding kwam Ingenieursbureau Westenberg toch weer vooraan.

In een paar maanden heb ik veel geleerd. Eigenschappen van materialen waarmee kunstwerken worden gebouwd. Schades herkennen aan een kunstwerk, de oorzaak van de schade af te leiden en wat aan de schade ’te doen is’.

Tijdens de stage heb ik een paar honderd functionele inspecties uitgevoerd en een stuk of 10 technische inspecties. Door de inspecties vaak uit te voeren weet ik nu hoe een functionele en technische inspectie uit te voeren.

Ook van vele kunstwerken het onderhoud verwerkt in KIOS, tevens nog een rapportage geschreven van een uitgevoerde functionele inspectie.

Zelf had ik niet verwacht dat ik zoveel inspecties zou uitvoeren. Dit is mij dan ook erg goed bevallen. Een goede afwisseling tussen kantoor en de werkzaamheden buiten.

Ik kan zeggen dat ik een erg leuke stage heb gehad, waarbij ik veel afwissel heb gehad in de werkzaamheden. Veel heb geleerd, omdat ik van het beheer en onderhoud van kunstwerken zo goed als niet wordt behandeld op school. Oftewel, met de kennis die ik heb vergaard hoop ik nog vaak toe te passen in mijn loopbaan. De collega’s zijn erg plezierig om mee te werken, een erg open plezierig bedrijf om te werken.