Tim Bagerman

Stage van augustus 2022 t/m januari 2023
Vestiging Harderwijk
Hogeschool Windesheim te Zwolle

In het derde leerjaar van de opleiding Civiele Techniek aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle heb ik stagegelopen bij Ingenieursbureau Westenberg bij de hoofdvestiging in Harderwijk. Op school wordt er weinig aandacht gegeven aan beheer en onderhoud, maar bij een project hierover was ik erg geïnteresseerd geraakt in dit vakgebied. Bij de bedrijvendag heb ik een gesprek gehad met twee werknemers van Westenberg, waar zij mij vertelden over het bedrijf. Wat zij heel duidelijk maakten en mij vooral aansprak was dat het een informeel bedrijf is en dat er veel afwisseling is tussen binnen- en buitenwerk. Hierdoor was mijn keuze snel gemaakt.

Tijdens mijn stageperiode heb ik veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Ik ben vooral bezig geweest met het voorbereiden, uitvoeren en verwerken van inspecties, maar ook heb ik aan SSK-ramingen en meerjarenonderhoudsplannen gewerkt. In zekere zin kun je zelf bepalen hoeveel je naar buiten gaat, omdat je gewoon aan iedereen kan vragen of je met hun mee mag op inspectie. Aangezien je dan met verschillende inspecteurs meegaat op inspectie die allemaal weer hun eigen expertise hebben, leer je ontzettend veel op verschillende gebieden.

Wat ik ook erg leuk vond aan mijn stage is dat je het hele land doorgaat met inspecties voor verschillende opdrachtgevers. Zo ben ik bijvoorbeeld in Noord-Brabant geweest, maar ook in Noord-Holland en Groningen. Daarnaast is er ook weer variatie in de type inspecties die je doet. Dit zorgt ervoor dat elke inspectiedag weer anders is. Een inspectie die mij lang bij blijft staan was meerdere dagen lang inspectie bij een groot sluizencomplex aan de Maas. Zulke grote kunstwerken zijn erg indrukwekkend om aan te werken vergeleken met een klein voetgangersbruggetje.

Binnen Westenberg kun je altijd bij iedereen terecht voor vragen. Daarnaast had ik ook het gevoel dat ik echt als collega werd gezien in plaats van een student en werd overal bij betrokken. Al met al heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad tijdens mijn stage bij Ingenieursbureau Westenberg en heb ik erg veel geleerd over een kant van de Civiele Techniek waarover je op school relatief weinig hoort.