Jan Tiddo de Haan

Stage van 21 februari 2013 tot 23 augustus 2013
Afdeling Infra Beheer
Vestiging Harderwijk
Hogeschool Windesheim te Zwolle

Toen ik bij Ingenieursbureau Westenberg begon, had ik geen idee wat mij te wachten stond. Ja, beheer en onderhoud, maar daarvan was mijn kennis beperkt tot nul. Wat voor mij een reden was om hier stage te gaan lopen. Iets volkomen nieuws, afwisseling tussen binnen en buiten werk en een informele sfeer.

Tijdens mijn stage heb ik behoorlijk wat verschillende dingen gedaan. Veel inspecties. De eerste was in Zeewolde. Toen was het allemaal nog erg onwennig. Ik kan me nu niet meer voorstellen hoe ik toen stond te hannessen. En koud dat het was. Waarom wilde ik ook alweer buiten werken? Hierna heb ik nog veel meer inspecties gedaan, maar ik zal alleen de hoogtepunten noemen. Dat waren onder andere de functionele inspectie van de kunstwerken in de gemeente Alkmaar. Hier zijn we ook een paar keer wezen overnachten. Het leukste waren hier de inspecties van de tunnelkelders en de beweegbare bruggen. Vooral omdat je dan op plaatsen komt die normaal niet toegankelijk zijn.

Ook de inspecties met boot waren leuk. Hoewel dat niet altijd goed ging. We kregen zo af en toe motorpech, waardoor we moesten roeien. Als laatste hoogtepunt wil ik toch de inspectie in Apeldoorn noemen, al is dat voornamelijk omdat het leuk is om in je eigen woonplaats bezig te zijn.

Verder ben ik betrokken geweest bij een aantal technische inspecties. Resistograaf en staaldiktemetingen, maar ook een paar keer betonkernen boren. Dat was erg interessant.

Daarnaast ben ik ook op kantoor aan het werk geweest. Gegevens verwerken in KIOS, tekenen, maar ook veel stagiaire klusjes, zoals oud papier ophalen. En inderdaad, dat vond ik totaal niet vervelend om te doen. Beter dat, dan de hele dag naar een beeldscherm staren. Of niets te doen te hebben, zoals ook nog wel eens voorkwam.

Als laatste heb een paar klusjes voor realisatie gedaan. Voornamelijk tekenwerk, maar ik heb ook een vergadering bij mogen wonen over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Harderwijk. Erg interessant. En leerzaam om eens aan de kant van opdrachtgever en directie te kijken, hoewel ik nog steeds vind dat de aannemer meestal gelijk heeft.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is de noodzaak van rationeel beheer. Nooit geweten dat er in de gemiddelde gemeente zoveel kunstwerken zijn. Met zulke aantallen is een goed beleid en een planning over meerdere jaren noodzakelijk. Met alleen ervaring en een Excel bestand kom je er niet. Wel vind ik, dat opdrachtgevers heel veel dingen ook wel zelf kunnen. Maar blijkbaar wordt er meer belang gehecht aan een externe partij als aan de beheerder zelf. Tijdens de cursus beheer en onderhoud ben ik meer te weten gekomen over dit soort achtergronden, wat ik erg interessant vond.

Van mezelf had ik al een redelijke materiaalkennis. Alleen van betonschades wist ik weinig. Ik dacht altijd dat er met beton niet zoveel kan gebeuren, maar dat is dus heel erg fout gedacht. Wat me goed zal bijblijven, als ik nog eens met beton te maken heb in mijn toekomstige carrière.

De sfeer tijdens het werk was over het algemeen erg goed. Leuke collega’s. Voldoende tijd voor een geintje. Er was altijd wel iemand waar ik terecht kon met vragen. Wat ik ook leuk vond, dat al vrij snel collega’s mij wisten te vinden als er iets gedaan moest worden. Waardoor ik vrij veel verschillende werkzaamheden heb gehad. Al met al heb ik een leuke tijd gehad.