Minder overlast en lagere kosten door inspectie vanuit de lucht

Ingenieursbureau Westenberg is een samenwerking aangegaan met Eyewings. Dit bedrijf inspecteert moeilijk bereikbare objecten met kleine, op afstand bestuurbare helikopters ROAV’s (Remotely Operated Aerial Vehicle). Emile Hoogterp van Westenberg verwacht veel van de inzet van de nieuwe techniek.  “Die is zeer geschikt voor inspecties aan grote objecten waarbij nu veel verkeersmaatregelen en materieel zoals hoogwerkers nodig zijn.”

Volgens Hoogterp maken de ROAV’s inspecties ook doelgerichter. “Uit pilots blijkt dat we heel snel visuele inspecties aan moeilijk bereikbare objecten kunnen uitvoeren. De camerabeelden tonen precies aan voor welke pijnpunten verder technisch onderzoek nodig is”, legt Hoogterp uit. Hij heeft weinig moeite om de voordelen duidelijk te maken. “De kosten voor inspecties aan dit soort objecten zijn vaak gigantisch hoog: hoogwerkers en ander materieel zijn heel duur én de visuele inspecties nemen veel tijd in beslag. En dat levert ook nog eens overlast op voor het publiek. Daarom is deze techniek interessant voor ons, onze opdrachtgevers en de overige stakeholders.”

Eyewings werkt inmiddels een jaar met de ROAV’s, waarmee het bedrijf onder meer inspecties aan windturbines uitvoert. De kleine helikopters zorgen voor gedetailleerde informatie. “Een persoon bedient de helikopter, een ander de HD-camera of hoge resolutie fotocamera. Wij kunnen heel veilig en snel kwalitatief goede inspecties uitvoeren. De techniek voor besturing en stabilisatie van de ROAV is de afgelopen jaren enorm verbeterd en voorzien van veel elektronica”, legt Erwin Visschedijk van Eyewings uit.

Hij geeft het voorbeeld van een vijfhonderd meter lange brug. “Als je die vroeger moest inspecteren, was je twee weken kwijt met alle overlast van dien. Met onze techniek breng je de conditie binnen een halve dag in beeld en daarna heb je nog een halve dag nodig voor nader onderzoek. Dat levert natuurlijk een enorme besparing op. De mogelijkheden zijn legio. Ook vuurtorens of hoge gebouwen kun je met een ROAV eenvoudig inspecteren.”

Een ROAV, Visschedijk spreekt ook wel van een multikopter, heeft een vliegduur van acht minuten. Daarna moeten de accu’s worden vervangen. De ROAV die Eyewings gebruikt is 1,24 meter in doorsnee en vijftig centimeter hoog. Videobeelden zijn live in SD-kwaliteit te bekijken en worden in HD-kwaliteit opgeslagen.