´Meedenkend vermogen van Ingenieursbureau Westenberg geeft veel vertrouwen´

Vianen, Leerdam en Zederik fuseerden in 2019 tot Vijfheerenlanden. Deze nieuwe gemeente moest het beleid en beheer voor civiele kunstwerken van de drie voorgangers op elkaar afstemmen in een plan. Ingenieursbureau Westenberg inspecteerde daarvoor 194 kunstwerken. “Dat vormt een uitstekende basis voor ons nieuwe beheerplan civiele kunstwerken”, zegt Lex Maurer van de gemeente Vijfheerenlanden.

Ingenieursbureau Westenberg kreeg in eerste instantie de opdracht voor 175 kunstwerken, variërend van kleine voetgangersbruggen tot bruggen waarover dagelijks veel autoverkeer rijdt. “Vijfheerenlanden is een gemeente in ontwikkeling. De opdracht breidde daarom uit met bijna 20 bruggen in de nieuwste wijken. De inspectie en conditiemeting van Ingenieursbureau Westenberg geeft een mooi inzicht in de staat van onze kunstwerken en hoe we het beheer en onderhoud daarvan vorm moeten geven”, vertelt Maurer.

Meedenken bij noodoplossing

Met de inspectie en het beheerplan kon hij college, gemeenteraad en inwoners van Vijfheerenlanden informeren. “Over het algemeen was de staat van de kunstwerken goed. Wel adviseerde Ingenieursbureau Westenberg om veertien kunstwerken nader te inspecteren. Ook dat leverde geen schokkende informatie op. Wel moesten we één brug tijdelijk afsluiten vanwege schade aan de fundering. Ingenieursbureau Westenberg kwam daarbij meteen met een advies voor een noodoplossing. Dat soort meedenkend vermogen geeft veel vertrouwen tijdens zo’n proces.”

Maurer kijkt positief terug op zijn eerste ervaring met Ingenieursbureau Westenberg. “De informatie die je krijgt is heel duidelijk. Naast het meedenken spreekt de bereikbaarheid en de manier van werken me aan. Als je om informatie vraagt, krijg je die snel aangeleverd.”

Het verhaal van de inspecteur

Voor Ingenieursbureau Westenberg was Jeroen Sonnemans nauw betrokken bij de inspecties en het schrijven van het beheerplan. Ook hij is enthousiast over het project in de nieuwe gemeente in de provincie Utrecht. “Voor een inspecteur is het interessant als je veel verschillende soorten objecten beoordeelt. Dat was hier het geval. Het areaal bestaat uit monumentale ophaalbruggen, maar ook uit hagelnieuwe fietsbruggetjes en tunnels. Bij de inspectie keken we niet alleen naar het benodigde beheer en onderhoud voor de gehele levensduur, maar ook naar de NEN 2767-normen waarbij het in kaart brengen van schades belangrijk is. Die drukken we uit in een conditiescore. Een opdrachtgever ziet dan in een oogopslag wat de staat van de kunstwerken is.”

Sonnemans nam een groot deel van de inspecties voor zijn rekening. Beheerders vragen zich vaak af hoe lang je met een inspectie bezig bent. Dat hangt af van de grootte, de toestand en de ligging van een kunstwerk. Soms adviseren we een nader onderzoek. Daarbij onderzoeken we dan bijvoorbeeld materiaalmonsters in het laboratorium. In dit geval gebeurde dat bij een deel van de veertien objecten.”

De gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft het beheerplan Civiele kunstwerken ondertussen vastgesteld.