Inspectie van Tuibrug en twee draaibruggen in Stadskanaal

De eerste kennismaking met Ingenieursbureau Westenberg beviel de gemeente Stadskanaal zo goed dat onmiddellijk een vervolgopdracht volgde. “Westenberg maakt heldere en duidelijke afspraken en komt die vervolgens ook na. Bovendien zijn ook de rapporten helder en duidelijk en kunnen we goed uit de voeten met de adviezen”, vertelt Gerard van der Horst, adviseur beheer en infra van Stadskanaal.

Hij was de naam Westenberg wel eens tegengekomen in vakbladen, maar wimpelde een eerder contact af. “Simpelweg omdat ik toen geen werk had uit te besteden”. Toen onze brug De Rode Loper een inspectie nodig had, besloot ik Ingenieursbureau Westenberg te bellen”, vertelt Van der Horst over de fiets-/voetgangersbrug die over een kanaal en een provinciale weg ligt.

Het is een tuibrug en zowel de brug zelf als de tuien waren aan inspectie toe. “Helaas kon het idee van Ingenieursbureau Westenberg om drones te gebruiken niet doorgaan, omdat de brug over een provinciale weg ligt en daar mag niet met drones worden gevlogen. Uiteindelijk waren daarom hoogwerkers op de brug nodig om de inspectie uit te kunnen voeren. Omdat we in dezelfde periode ook conserveringswerkzaamheden uitvoerden was de brug toch al afgesloten en konden fietsers en voetgangers tijdelijk de brug niet gebruiken.”

Uit de inspectie bleek dat de tuien van de twintig jaar oude brug in orde waren. Ook de brug zelf was, op een paar kleine dingetje na, dik in orde. Van der Horst had meteen een tweede opdracht. “Ingenieursbureau Westenberg voerde een inspectie uit aan twee draaibruggen over het Stadskanaal. Beide bruggen dateren al uit de periode dat het kanaal werd gegraven. De fundering van het draaipunt zakte wat scheef en Ingenieursbureau Westenberg heeft boven en onder water met duikers de toestand van de fundering bekeken.”

Bij een van de bruggen bleek de houten paalfundering van het draaipunt aangetast. Deze moet worden vervangen.