Westenberg inspecteert route Sinterklaas

Sinterklaas kan met een veilig gevoel zijn intrede in Gouda doen. Ingenieursbureau Westenberg inspecteerde namelijk in opdracht van Cyclus N.V. een groot deel van de route van de landelijke intocht van deze goedheiligman. De gemeente Gouda heeft het beheer en onderhoud uitbesteed aan Cyclus N.V.

Sinterklaas zwaait langs een kilometers lange route door de historische binnenstad van de Zuid-Hollandse plaats naar misschien wel tienduizenden kinderen en hun ouders. En dat moet veilig zijn. Inspecteurs van Ingenieursbureau Westenberg waren daarom een dag in touw om mogelijke gevaren op te sporen. “Bijzondere aan deze opdracht was dat je moest denken en kijken als een kind. Wat kan dat op een bepaalde plek doen? Wij inspecteerden onder meer kademuren, bruggen en steigers”, vertelt Rob Mulder van Ingenieursbureau Westenberg.

Twee medewerkers voeren een dag door de Lage Gouwe, Hoge Gouwe, de Oosthaven en de Westhaven. Ze gebruikten onder meer de resistograaf. “Daarmee kun je het weerstandsniveau van hout meten. Soms ziet hout er aan de buitenkant prima uit, maar kan er sprake zijn van inwendige rotting. Dat meet je met dit instrument”, zegt Mulder, maar de inspecteurs letten ook op kleine details. “Spijkers die gevaar kunnen opleveren, beugels waaraan Zwarte Piet zich kan stoten en steigers die het gewicht van honderden kinderen moeten kunnen dragen. Zaken die direct moesten worden aangepakt waren bijvoorbeeld loszittende of rottende steigerplanken of leuningdelen met doorgeroeste bevestigingen.”

Voor Ingenieursbureau Westenberg was het de eerste keer dat de route van een Sinterklaasintocht is doorlopen. Wel schakelen overheden het bureau soms in voor evenementen. “Een paar jaar terug dreigde de Elfstedentocht door te gaan. Toen hebben we bijvoorbeeld in opdracht van een gemeente de toestand van de bruggen onderzocht. Ook die moesten mogelijk duizenden mensen kunnen dragen”, herinnert Mulder zich.

test

adsdfssaadsf