Ingenieursbureau Westenberg bereikt ‘onafhankelijke’ leeftijd

Ingenieursbureau Westenberg vierde op 1 februari het 21-jarig bestaan. Directeur Fred Westenberg zegt met een knipoog: “Vroeger was je vanaf je 21e meerderjarig, nu zegt de wet dat je dan volledig onafhankelijk bent. En dat is precies wat wij als organisatie zijn; onafhankelijk van uitvoerende organisaties.

“Westenberg trekt de beeldspraak nog even door. Zijn ingenieursbureau heeft de ’tienerjaren’ definitief achter zich gelaten, zegt hij. “De eerste tien jaar van een onderneming doe je alles met volle energie. Daarna moet je oppassen dat de routine niet toeslaat. Als je denkt dat je alles al eens hebt gedaan, is de spanning een beetje weg. Ondanks dat wij bleven doorgroeien, dreigde dat gevoel ook tot onze organisatie door te dringen. Terwijl de kracht van Ingenieursbureau Westenberg juist de passie voor het vak is en van daaruit innovatieve oplossingen bedenken voor de problemen van onze opdrachtgevers.”

Hernieuwde inspiratie voorkwam dat de routine toesloeg bij Ingenieursbureau Westenberg. Een vraag uit de markt zorgde voor dezelfde bevlogenheid die Westenberg herkent van zijn beginjaren. “Ons kunstwerkenbeheersysteem KIOS is vanwege de eenvoud een groot succes. Steeds vaker vroegen opdrachtgevers ons naar een integrale variant. Dat heeft ons enorm uitgedaagd, met iASSET als resultaat: een beheersysteem voor de hele openbare ruimte. Mede daardoor staan we bij Ingenieursbureau Westenberg allemaal weer op scherp. Sterker nog: we hebben een van onze beste jaren achter de rug.”

En alles wijst erop dat de groei doorzet. Ingenieursbureau Westenberg werkt voor iASSET samen met een groot aantal nieuwe partners en de interesse vanuit de markt is groot. Westenberg ziet daardoor een andere valkuil waarin hij niet wil duikelen. “Veel opdrachtgevers waarderen ons vanwege het persoonlijke contact. Een bedrijf dat groeit gaat opdrachtgevers soms onbewust als een nummer behandelen. Dat wil ik ten koste van alles voorkomen. Wij willen onze opdrachtgevers, vaak gemeentelijke organisaties, op persoonlijke wijze blijven ontzorgen. Zelf hebben we dat contact trouwens ook nodig: wij bedenken immers oplossingen voor onze opdrachtgevers. Dat betekent dat je precies moet weten tegen welke problemen ze aanlopen.”

‘Onafhankelijk advies en inzicht rond het in standhouden van kunstwerken en gebouwen’, blijft de komende jaren de kern van het werk van Ingenieursbureau Westenberg. “Daarin hebben wij de afgelopen 21 jaar veel expertise en ervaring opgedaan. Onze medewerkers zijn deskundige, pragmatische en innovatie specialisten, die stuk voor stuk de drive hebben om opdrachtgevers op de best mogelijke manier bij te staan. Met de informatie die wij aanleveren maken zij de keuzes, stellen ze prioriteiten en beperken ze de (wettelijke) risico’s. Wij ontzorgen onze opdrachtgevers wat dat betreft op alle mogelijke manieren.”