Improviseren in het Dolfinarium

Een inspectie uitvoeren aan de koepel van het Dolfinarium, terwijl de dolfijnen op het droge wachten tot de klus is geklaard. Ga er maar aan staan. Deze opdracht in het dierenattractiepark in Harderwijk is daarom een van de meest bijzondere uit de geschiedenis van Ingenieursbureau Westenberg. En tegelijkertijd een bewijs dat het bureau ook goed functioneert onder moeilijke omstandigheden.

De beroemde koepel van het Dolfinarium was na ruim vier decennia toe aan een grondige inspectie. Eenvoudig was die operatie niet, vertelt Bonne Plat van Ingenieursbureau Westenberg. “Een lastig probleem was dat dolfijnen niet tegen het geluid van boren kunnen, waardoor we samen met het Dolfinarium een plan moesten bedenken. Uiteindelijk kozen we ervoor om de dolfijnen tijdelijk op het droge te huisvesten. Dat betekende dat we in zeer korte tijd heel efficiënt moesten werken. Met een groot team inspecteurs is dat gelukt, dankzij een hele gedegen voorbereiding en veel improvisatie en creativiteit. Bovendien heeft Westenberg veel ervaring met werken in complexe situaties.”

De grootschalige inspectie moest vaststellen hoe de staat van de koepel is. “Zout water (chloriden) tast beton aan. Uit de inspectie moet blijken in hoeverre dat is gebeurd. Voor een goede analyse van de situatie hebben we uit alle lagen van het complex betonboorsel verzameld en onderzocht”, vertelt Plat. Op basis van dat onderzoek maakt Ingenieursbureau Westenberg een rapport met haar bevindingen. Daarin komt onder meer een advies over welke herstelwerkzaamheden voor beton, voegconstructies, conserveringen en slijtlagen nodig zijn. Plat: “We werken meerdere scenario’s uit voor de korte en lange termijn. Per scenario bepalen we de eenmalige herstelkosten en de periodieke onderhoudskosten. Dit advies wordt een integraal onderdeel van een renovatieplan voor de koepel, zodat de opdrachtgever een weloverwogen besluit kan nemen.”