iASSET nu ook op de smartphone

Werken met het beheersysteem iASSET van Ingenieursbureau Westenberg kan nu ook op de smartphone. Daarvoor hebben wij een bijzonder praktische en tijdbesparende app voor inspectie en onderhoud laten ontwikkelen. “Deze toepassing vergroot ook de kwaliteit van de inspectie”, zegt Robbert Bloksma van IT-Firm, het bedrijf dat de app realiseerde.

Volgens hem verkleint de App de kans op fouten. “Normaal gesproken schrijf je bevindingen op en voer je die later in het systeem in. Nu doe je dat tijdens de inspectie via de smartphone. Dat is een handeling minder”, vertelt Bloksma, die sinds afgelopen najaar aan de applicatie heeft gewerkt. “Wij merkten heel duidelijk dat er in de markt behoefte was aan deze toepassing van iASSET. Daarom verwachten wij dat veel gebruikers deze gratis native App via de gebruikelijke Appstores installeren.”

Zij staan vermoedelijk versteld van het gebruiksgemak. “Via een GPS-systeem stelt de App bijvoorbeeld vast op welke weg en bij welke brug of boom je staat. Die informatie hoef je alleen maar te bevestigen. Daarna selecteer je de onderdelen die je wilt inspecteren en kun je aan de slag. Schademeldingen en/of andere observaties vul je vervolgens in en collega’s op het kantoor zien die informatie tegelijkertijd in iASSET verschijnen. Bij terugkeer op bureau hoef je kortom niet nogmaals allerlei gegevens in te voeren.”

De mobiele App herkent de verschillende inspectiemethoden zoals de NEN 2767-4, CROW 146a, CROW 323 (Kwaliteitcatalogus) en VTA, naar gelang welk object geselecteerd wordt. Alleen gebruikers van iASSET kunnen overigens werken met de app.