Hollands Kroon pakt brug aan na onderzoek Westenberg

De gemeente Hollands Kroon vervangt het brugdek van de Slootsluisbrug in Slootdorp. “Al sinds 2016 zijn er klachten over ‘rammelarij’ aan de brug. Uit onderzoek van Ingenieursbureau Westenberg bleek dat reparatie brugdek nodig was”, zegt Jan Metselaar van de gemeente Hollands Kroon.

De brug in de Wieringermeerpolder bestaat uit asfalt en houten en stalen onderdelen. In 2017 werd scheurvorming geconstateerd en zijn noodreparaties uitgevoerd. Daarbij bleek dat de kwaliteit van het brugdek slecht was. “Westenberg concludeerde dat er fouten in het ontwerp zaten en dat aanpassing noodzakelijk was. Vervolgens begeleidde het bureau ook de uitvraag en de aanbesteding”, vertelt Metselaar.

Eind februari is het brugdek getransporteerd naar het bedrijf die de werkzaamheden uitvoert. Omdat relatief veel verkeer over de brug gaat, is daarbij enige spoed vereist. “Wij wilden de werkzaamheden bovendien uitvoeren voor het watersportseizoen. Vanaf april gaan er veel bootjes over dit kanaal. Daarom is 1 april onze streefdatum”, aldus Metselaar. Een fietsbrug naast de Slootsluisbrug bleek wel in goede staat. Voetgangers en fietsers kunnen die gewoon gebruiken.

Metselaar volgde in het verleden enkele cursussen bij Ingenieursbureau Westenberg, maar tot een samenwerking in de praktijk was het tot dusver nog niet gekomen. “Ik zocht nu min of meer per toeval contact met Westenberg, maar ben blij met de samenwerking. Westenberg komt met duidelijke adviezen en heeft veel kennis in huis.”