Hollands Kroon kent de staat van tweehonderd bruggen

Ingenieursbureau Westenberg heeft voor gemeente Hollands Kroon de staat van bijna tweehonderd bruggen in kaart gebracht. “Dit is heel specialistisch werk, waarvoor je echt externe deskundigheid nodig hebt”, zegt Jan Metselaar van de gemeente Hollands Kroon in de kop van Noord-Holland.

Het gebied waar Hollands Kroon ligt, is een regio die eeuwenlang vocht tegen het wassende water. Hollands Kroon bestaat vooral uit polders met de Wieringermeer als meest bekende. De grote polder maakt onderdeel uit van het plan van Cornelis Lely dat de Zuiderzee moest bedaren. “De polder stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Veel van de betonnen bruggen in onze gemeente komen ook uit die tijd. Die zijn we langzamerhand aan het vervangen. Vaak gaat het om bruggen die zijn aangelegd voor paard en wagen, terwijl er nu zwaar gemotoriseerd verkeer overheen gaat”, vertelt Metselaar.

De instandhoudingsinspectie van Ingenieursbureau Westenberg was niet alleen gericht op deze bruggen. “In totaal hebben we tweehonderd bruggen, variërend van kleine fietsbruggen in parken tot grote ophaalbruggen. Eens in de vijf jaar brengen we de staat in kaart. Dat is onze houvast voor het beheer en onderhoud”, legt Metselaar uit.

Voor het eerst voerde Ingenieursbureau Westenberg deze inspectie uit. “Ons eerste contact was een cursus NEN2767-4 Kunstwerken, waarbij Westenberg meer inzicht gaf in het beheer en onderhoud van kunstwerken. Ook bij de recente inspectie was er in zekere zin sprake van kennisoverdracht: onze buitendienstmedewerkers liepen een dag mee met de inspecteurs van Westenberg. Die praktijkdag is goed gewaardeerd.”

Metselaar is te spreken over de samenwerking met Westenberg. “Onderdeel van de afspraak was dat Westenberg de informatie in ons eigen beheersysteem zou invoeren. Dat is heel praktisch gedaan, waardoor we alle benodigde informatie per onderdeel inzichtelijk hebben. Buiten dat zijn er geen grote verrassingen uit de inspectie gekomen.”

Westenberg voerde vorig jaar ook onderzoek uit naar de Slootsluisbrug in Hollands Kroon. Daaruit kwam naar voren dat het brugdek vervangen moest worden. Die klus werd dit voorjaar uitgevoerd.