Hoge verwachtingen van integraal beheersysteem

Roelofs Advies en Ontwerp en Ingenieursbureau Westenberg werken sinds enige tijd nauw samen. Onder meer bij het nieuwe integrale beheersysteem iASSET. Beide bedrijven hebben daarvan hoge verwachtingen.

“Omdat het een ontzettend gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en betaalbaar programma is. Het sluit aan bij de nieuwe BGT en de NEN 2767-4. De introductie is ook op het geschikte moment, omdat gemeenten meer moeten samenwerken en daarbij vaak een nieuw beheersysteem kiezen. Nou, wij hebben dan het beste…”, zegt Gerrit Woudman, hoofd Beheer en Onderhoud bij Roelofs.

Roelofs en Ingenieursbureau Westenberg ontdekten de afgelopen jaren dat beide bedrijven bij elkaar passen. “Wij zijn een bedrijf waarbij kwaliteit altijd voorop staat en zoeken opdrachtgevers die ook voor de kwaliteit gaan. Daarom slaan wij ook steeds innovatieve wegen in. Ingenieursbureau Westenberg heeft diezelfde filosofie.”, vertelt Woudman.

Bij de ontwikkeling van iASSET lag een samenwerking daarom voor de hand. Dat is de integrale opvolger van KIOS. “Ons beheersysteem was tot op heden alleen geschikt voor kunstwerken, maar de markt had duidelijk een behoefte aan een integraal systeem dat net zo gebruiksvriendelijk is als KIOS. Daarom zochten wij partners met kennis van de sectoren waarin wij niet thuis zijn”, legt directeur Fred Westenberg van Ingenieursbureau Westenberg uit. Binnen iASSET biedt Ingenieursbureau Westenberg het beheer van tien vakgebieden aan, waaronder verhardingen, gebouwen, groen en riolering. “Roelofs was vervolgens de eerste partner die geloofde in het concept. Het bedrijf heeft bijgedragen aan de uitwerking van de module weginspectie. Die is daardoor zeer praktisch.”

En dat is precies wat iASSET moet zijn. Niet nodeloos ingewikkeld, maar toegankelijk en klantvriendelijk. Woudman maakt de vergelijking met een wasmachine. “Die beschikken vaak over vijftig programma’s, maar je gebruikt er meestal maar één. De rest is ballast. Zo is het met een goed programma voor beheer en onderhoud ook. iASSET werkt heel eenvoudig, u krijgt waar voor uw geld en dankzij de cloud overal bereikbaar en daarmee altijd up-to-date. Ik verwacht daarom dat veel gemeenten, provincies en waterschappen zullen kiezen voor dit systeem.”

Beide partners groeien daardoor nader naar elkaar toe. Al wijst Fred Westenberg erop dat van ‘gedwongen winkelnering’ geen sprake is. “Als een opdrachtgever iASSET voor wegbeheer wil gebruiken, verwijzen wij hem vol vertrouwen door naar Roelofs. Maar uiteraard staat het hem vrij om voor het vervolg een ander bedrijf in te schakelen, hoewel ik denk dat die behoefte er niet is als opdrachtgevers eenmaal bekend raken met het systeem en het concept.”