Grote rol Westenberg bij vervangen historische bruggen Apeldoorn

Ingenieursbureau Westenberg verzorgt de directievoering bij de vervanging van de historische Woudwegbrug, Klabanusbrug en Scherpenbergerbrug in Apeldoorn. Reef Infra voert die werkzaamheden uit. Westenberg is al vanaf het begin bij het project betrokken. De gemeente Apeldoorn besteedde ook de voorbereiding, aanbesteding en contractfase uit aan Westenberg. “Specifieke kennis over beweegbare bruggen hebben wij niet in huis, Westenberg wel”, is de eenvoudige uitleg van Arno klein Goldewijk, projectleider van de gemeente Apeldoorn.

Dit vertelt hij op de dag dat het vervangen van de Woudwegbrug officieel van start gaat. Een start die ook het einde markeert van een uitgebreid proces van voorbereiding. “Het zijn drie bruggen over het Apeldoorns Kanaal die veel worden gebruikt, daarnaast zijn het ook gemeentelijke monumenten. Ze stammen uit de jaren twintig van de vorige eeuw. In de Tweede Wereldoorlog zijn ze zowel door de Duitsers als de geallieerden opgeblazen, maar bij de wederopbouw zijn de originele funderingen gebruikt”, vertelt klein Goldewijk.

Drie jaar terug kreeg de gemeente het budget bijeen voor de noodzakelijke vervanging. “Er gaat steeds meer én zwaarder verkeer over de bruggen. De draagkracht is daarop niet berekend. Daarom moesten ze vervangen worden, maar het historische karakter mag niet verloren gaan. Dat zie je vooral terug in het staalwerk. Bijkomstigheid is dat vooral veel landbouwverkeer en toeristen de bruggen gebruiken. Ook ligt er de nodige bedrijvigheid in de buurt. Efficiënt werken vonden wij daarom heel belangrijk. Voor elke brug is vijf weken doorlooptijd vastgesteld. Voor de bouwvak zijn we klaar.”

Reef Infra begint met de Woudwegbrug omdat die de toegang tot een restaurant vormt. Voordat het toeristenseizoen start, is die brug vervangen. “Bij dit project komt veel kijken. Vandaar dat we samenwerken met Westenberg, ook vanwege de technische kennis die we zelf ontberen. Wij werken voor beheer en onderhoud aan kunstwerken in Apeldoorn al langer samen met Westenberg. Daaruit is een vertrouwensband ontstaan. Bovendien deed het bureau ons de beste aanbieding. Het relatief kleinschalige karakter van Westenberg spreekt ons zeer aan.”