Groot onderhoud Nelson Mandelabrug

Ingenieursbureau Westenberg speelde afgelopen jaar een rol bij het groot onderhoud aan de Nelson Mandelabrug in Arnhem. “Wij hebben het bureau vooral gevraagd vanwege de specialistische kennis van bruggen van deze omvang”, vertelt Sandra Tap van de gemeente Arnhem.

Westenberg was verantwoordelijk voor het technisch toezicht en voerde ook een second opinion uit op het bestek. “Een andere partij had dat enige tijd geleden al opgesteld. De basis en de inhoud was prima, maar de keuze voor de contractvorm vonden wij niet logisch. Een geïntegreerde contractvorm paste beter bij dit project. Omdat we Ingenieursbureau Westenberg ook bij het toezicht wilden inschakelen, leek het ons goed om ze ook al bij het bestek te betrekken”, aldus Tap.

Een groot deel van het toezicht nam Arnhem zelf voor haar rekening. “Denk dan aan het toezicht op de omgeving. Westenberg vroegen wij vanwege de grote expertise van brugconstructies waarover wij zelf niet beschikken. Wij hebben immers slechts één brug van deze omvang en groot onderhoud vindt maar eens in de zoveel tijd plaats. Westenberg heeft dat technisch toezicht goed ingevuld. Ze kwamen met gedetailleerde en toch goed leesbare toezichtsrapporten, zodat je precies wist hoe de situatie was en welke maatregelen eventueel nodig waren. Westenberg werkt pragmatisch en oplossingsgericht.”

Mede daardoor verliep het groot onderhoud prima. “Wij hebben bewust gekozen om dit werk in de vakantieperiode uit te voeren, zodat de klus voor zo min mogelijk overlast zou zorgen. Wij hebben de brug nu slechts voor een korte periode verkeersluw hoeven maken. De samenwerking met aannemer KWS en Ingenieursbureau Westenberg was prima. Wij kijken goed op dit project terug.”