Fietstunnel in Laren weer veilig en lichter

Een veel gebruikte fietstunnel onder de A1 bij Laren is sinds kort veiliger en lichter. Ingenieursbureau Westenberg stelde een hersteladvies op, besteedde het project aan en voerde tijdens de werkzaamheden toezicht en directievoering uit. “En daar zijn we heel tevreden over”, zegt Ap Verduijn van de BEL-combinatie.

Dat is de ambtelijke organisatie die werkt voor de zelfstandige gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren. Verduijn is daarvoor projectleider Openbare Ruimte. “Fietsers en wandelaars ervaarden de tunnel als onveilig en door de duisternis ook sociaal onveilig. Het minimale hoogteverschil tussen het fiets- en het wandelpad zorgde regelmatig voor ongelukjes”, vertelt Verduijn over de aanleiding van de opknapbeurt.

Omdat de tunnel uit de jaren zestig veel gebruikt wordt door fietsers en wandelaars tussen Laren en Hilversum, was het tijd voor actie. Hoewel de tunnels onder de A1 eigendom zijn van Rijkswaterstaat, is de inrichting daarvan een taak van de gemeente. De BEL-combinatie zocht voor het project contact met Ingenieursbureau Westenberg. Na het hersteladvies schreef Westenberg ook het bestek voor de aanbesteding. Aannemersbedrijf Batec voerde de klus in de eerste helft van 2023 uit en eind juni kon de vernieuwde tunnel worden geopend.

Verduijn kijkt goed terug op het proces. “In de contractfase hadden we op een aantal punten twijfels over het door Westenberg opgestelde hybride contract, maar na gunning hebben de risico’s zich niet voorgedaan. En over de uitvoering kan ik alleen maar heel positief zijn. De werkzaamheden zijn goed en snel uitgevoerd en Westenberg hield ons uitstekend op de hoogte over de vorderingen. Zij hebben ons veel werk uit handen genomen.”

En minstens zo enthousiast is Verduijn over de verbeterde situatie onder de A1. “Wij hebben geen meldingen ontvangen over incidenten in de tunnel. Fietsers en wandelaars kunnen de tunnel weer op een veilige manier gebruiken.”