Even voorstellen.. Niek van der Woude

Niek van der Woude is een nieuwe junior inspecteur/adviseur van Ingenieursbureau Westenberg. Eerder rondde hij al zijn afstudeerstage af bij onze vestiging in Heerenveen. En dat is best opmerkelijk, vertelt Niek (37). “Ik heb pas op mijn 31e het besluit genomen om de HBO-studie Civiele Techniek te gaan volgen. Heel mooi dat ik nu een nieuwe start kan maken met mijn loopbaan.”

Niek werkte lang in de horeca. Toen hij steeds vaker het idee kreeg dat in die sector niet zijn toekomst lag, maakte hij op latere leeftijd nog een carrièreswitch. “Gek genoeg keek ik vaak achterom als ik in de auto wegwerkzaamheden passeerde. ‘Misschien ligt daarin wel jouw toekomst…’, zei mijn toenmalige vriendin een keer. En daar ging ik zelf ook steeds meer over nadenken”, vertelt Niek.

Hij besloot zich aan te melden voor de Hogeschool Leeuwarden. “Ik koos zelfs voor een voltijdsstudie. Dat betekent dus dat ik vier jaar lang als dertiger tussen 17- en 18-jarigen in de schoolbanken heb gezeten. Maar ik heb geen seconde spijt van die keuze. De studie voelde als een nieuwe start die mij nieuwe kansen bood. En dat blijkt nu in de praktijk dus ook.”

Afstudeeropdracht
De eerste kennismaking met die praktijk was  tijdens de afstudeeropdracht die Niek bij Westenberg voltooide. Met begeleider Emile Hoogterp onderzocht hij de kansen van drones en camera’s bij het inspecteren van kademuren en duikers. “We keken naar de mogelijkheden om dat soort inspecties meer op afstand uit te voeren en of het meer kwaliteit en snelheid zou opleveren. Conclusie is eigenlijk dat het daarvoor nog te vroeg is. Camera’s en drones zijn nog geen alternatief om de integriteit van de te inspecteren materialen te testen. En dus boek je nauwelijks tijdwinst.”

Mooi werk
Na zijn stage volgt nu dus een dienstverband. Want hij heeft het uitstekend naar zijn zin bij Ingenieursbureau Westenberg. Uitvoeren van inspecties vindt hij mooi werk. “Allereerst natuurlijk vanwege het technische aspect waarin ik ben geïnteresseerd, maar daarnaast spreekt de combinatie van werken met je hoofd én met je handen me heel erg aan. Bij Westenberg zit je niet veertig uur op kantoor. Een deel van het werk voer je uit in de buitenlucht. Dat vind ik echt een meerwaarde.”

Niek was de afgelopen periode onder meer betrokken bij een instandhoudingsinspectie van 85 kunstwerken in Achtkarspelen en bij de inspectie van geluidsschermen in Zwolle. Daarbij werkt hij samen met een ervaren inspecteur van Ingenieursbureau Westenberg. “Als junior voer je nog niet zelfstandig inspecties uit, maar ik doe wel veel ervaring op die me verder helpt in deze functie. Ik vind het prachtig dat ik deze kansen krijg en een nieuw toekomstperspectief heb. Dat ik op mijn 31e aan een HBO-studie ben begonnen, is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.”