Enschede verbreedt brug voor fietssnelweg

Regio Twente realiseert momenteel een fietssnelweg vanaf de regio Nijverdal tot aan de Duitse grens. De gemeente Enschede moet daarvoor een fietsbrug verbreden. Ingenieursbureau Westenberg kwam daarvoor met de oplossing: prefab betononderdelen maken de brug straks één meter breder.

Regio Twente en provincie Overijssel werken al jarenlang aan een 55 kilometer lange fietssnelweg. Dat is de belangrijkste ader van een wijd vertakt fietsnetwerk in het oosten van Nederland. “Op dat hele traject hebben fietsers voorrang en zijn de voorzieningen helemaal ingericht op deze verkeersdeelnemers. Overal ligt vier meter breed asfalt. En dat betekende dat wij een drie meter brede fietsbrug moeten aanpassen”, legt Martijn Wiefferink van de gemeente Enschede de situatie uit.

Enschede schakelde Westenberg in voor de beste oplossing. Uit een variantenstudie en een constructieberekening concludeerde Westenberg dat het gebruik van prefab betononderdelen de beste en goedkoopste oplossing was. “Dat was ook onze eerste denkrichting. Westenberg heeft onderbouwd dat het inderdaad de beste optie is. Kunstwerken behoren niet tot ons specialisme, vandaar dat wij de vraag bij Westenberg hebben neergelegd. Het bureau voert ook regelmatig inspecties en andere onderzoeken in Enschede uit.”

Met het onderzoek van Westenberg in de hand, bereidt de gemeente de verbreding van de fietsbrug verder voor. De werkzaamheden staan voor dit najaar gepland.