Emile Hoogterp mede-eigenaar van jubilerend Westenberg

Ingenieursbureau Westenberg bestond op 1 februari op de kop af 25 jaar. De datum markeert tegelijkertijd een nieuwe ontwikkeling binnen het bedrijf: technisch directeur Emile Hoogterp is sinds 1 februari ook mede-eigenaar van Ingenieursbureau Westenberg. Samen met oprichter Fred Westenberg blikt hij terug en kijkt vooral vooruit.

Westenberg startte in 1993 zijn bedrijf omdat hij zag dat opdrachtgevers ‘hands-on’ ondersteuning zochten bij het beheer en onderhoud van civiele kunstwerken. Daarin groeide het bureau uit tot een gerenommeerde speler. “De laatste periode zijn we meegegroeid met de ontwikkeling in het vakgebied van beheer en onderhoud naar asset management. Naast uitvoerende ondersteuning zijn consultancy en advies steeds belangrijker. Ook het bedrijfsleven weet ons te vinden voor bijvoorbeeld failure mode effect analysis, risico evaluaties en constructieve adviezen”, zegt Westenberg.

Hoogterp denkt dat Ingenieursbureau Westenberg nog verdere stappen kan maken. Hij wijst op de prominente rol die het bureau heeft bij de Instandhoudingsadviezen Kunstwerken voor Rijkswaterstaat. “Voorheen stonden we vooral bekend vanwege onze expertise bij inspectie van civiele kunstwerken, maar de afgelopen jaren zijn we enorm in de breedte gegroeid. Dat tonen deze opdrachten nog eens aan. De komende jaren krijgen we nog meer die adviserende rol.”

Innoveren

Uitdagingen genoeg, zeggen Westenberg en Hoogterp. Innoveren is daarbij het parool. “Denk aan slimme bruggen met sensoren, big data analyses voor het voorspellen van onderhoud, onderhoudsservice modellen en image recognition, maar ook aan technieken en technologieën die we nu nog niet eens kennen. Wij willen daarin een voorloper zijn”, zegt Westenberg. Hoogterp vult aan: “Ook bij het klimaatvraagstuk en duurzaamheid willen wij een adviserende rol spelen. Goed voorbeeld vind ik een gesprek dat ik onlangs had over de ruimte onder voetbalstadions. Die kun je gebruiken voor een parkeergarage, maar misschien zijn die over een aantal decennia wel helemaal niet meer nodig. Wij willen partijen bewust maken van dat soort thema’s en helpen om keuzes te maken.”

Fred Westenberg richt zich de komende jaren op het zoeken naar en adopteren van innovaties. Daarnaast blijft hij verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken bij Ingenieursbureau Westenberg. “Wij willen het bedrijf verder ontwikkelen en dat vraagt om een frisse blik en om andere skills. Om die reden heb ik besloten om deze fase samen met mijn collega Emile Hoogterp in te gaan. Ik ben heel blij dat hij dit avontuur wil aangaan. Samen kunnen we het bedrijf succesvol verder uitbouwen.”

Dat is Hoogterp zelf uiteraard ook. Hij zette in november 2005 zijn eerste stappen binnen het bedrijf. “Ik ben begonnen in het werkveld en stapje voor stapje doorgegroeid. Voor het bedrijf geldt eigenlijk hetzelfde: we zijn nu dé specialist bij de instandhouding van kunstwerken en hebben daarnaast expertise op een heel breed terrein. Dat ik nu mede-eigenaar ben, vind ik een mooie ontwikkeling die ook past bij de ambitie die ik altijd heb gehad.”