Doetinchem heeft risico’s beweegbare bruggen in kaart

De gemeente Doetinchem heeft de risico’s van vijf beweegbare bruggen in kaart. Ingenieursbureau Westenberg voerde daarvoor een inventarisatie uit. “Wij werken veel samen met het bureau. Het vertrouwen is groot en ook spoedklussen worden snel opgepakt”, zegt Marlies de Vries van de Gelderse gemeente.

Op het grondgebied van Doetinchem liggen zes beweegbare bruggen, waarvan de grote spoorbrug eigendom is van de NS. Van de vijf anderen is er nog één waarvan de gemeente niet het beheer en onderhoud doet, maar die wel is meegenomen in de inventarisatie van Westenberg. Tot de bruggen behoort de IJsselbrug die na de Tweede Wereldoorlog is herbouwd, maar ook een brug uit deze eeuw.

“Wij waren bezig met afstandsbediening voor deze bruggen. Daarvoor wilden we weten wat de veiligheidsrisico’s zijn en aan welke eisen we moeten voldoen. Daaruit ontstond ook de wens om de veiligheidsrisico’s van de complete bruggen in kaart te brengen”, vertelt De Vries over de aanleiding tot het project. Dat is inmiddels uitgevoerd. “De conclusies vallen mee, de bruggen zijn in goede staat. We moeten nu kijken welke aanbevelingen van Westenberg we concreet gaan aanpakken.”

Het is niet voor het eerst dat Doetinchem voor samenwerking met Ingenieursbureau Westenberg kiest. “Wij maken regelmatig gebruik van de expertise van het bureau, ook bij bijvoorbeeld toezichthouding. Prettig is dat Westenberg heel concreet werkt. Je ontvangt de informatie die je nodig hebt. Het bureau is bovendien goed bereikbaar. Ook bij spoedklussen komen ze snel in actie. Wij werken graag samen met Westenberg.”