Damwanden Eindhovens Kanaal in slechte staat, maar de risico’s zijn klein

Ingenieursbureau Westenberg heeft vastgesteld dat de damwanden, kades en beschoeiingen langs het Eindhovens Kanaal in slechte staat verkeren. Die boodschap komt bij Beleidsadviseur Water Gert Middel van de gemeente Eindhoven minder hard aan dan gedacht. “Westenberg adviseert namelijk ook om op veel plaatsen damwanden niet te vervangen en het aantal urgente reparaties is beperkt. Wij hebben dus tijd om voor de beste oplossing te gaan”, legt Middel uit.

Het Eindhovens Kanaal is een waterweg tussen het centrum van Eindhoven en de Zuid-Willemsvaart. Het kanaal is gegraven in 1843-1846 in opdracht van de gemeente Eindhoven. Het doel was om de gemeente met de Zuid-Willemsvaart te verbinden en te ontsluiten voor scheepvaart. Rond 1930 is het kanaal verbreed. Sinds de jaren zeventig wordt scheepvaart op het kanaal echter geweerd. Nu maken daarvan alleen nog twee roeiverenigingen en een scoutinggroep gebruik.

En daar ligt meteen de sleutel naar de harde boodschap die betrekkelijk zacht aan komt. “Dat de damwanden en beschoeiingen niet in de beste staat verkeren, kwam niet onverwacht. Maar een inspectie hadden we nog nooit laten uitvoeren. Nu blijkt dat de betonnen damwanden binnen de bebouwde kom in redelijke staat zijn. Vooral de houten beschoeiingen daar buiten zijn in slechte conditie”, legt Middel uit.

Weinig risico’s
Omdat er geen scheepvaart op het kanaal is, zijn de risico’s echter heel laag. “Wij zijn heel blij dat Westenberg niet alleen de staat van het areaal, maar ook de mogelijke risico’s en daarmee de urgentie en noodzaak van vervanging in kaart heeft gebracht. Over de hele linie is de urgentie laag. Wel moeten we op korte termijn op een aantal locaties aan de slag. Dat kan binnen het bestaande budget.”

Voor het overgrote deel van de damwanden en beschoeiingen heeft Eindhoven de tijd voor het uitwerken van een plan. “Dankzij het onderzoek weten we wat onze opties zijn. Volgens Westenberg is een totale vervanging vanuit het perspectief van stabiliteit van de oevers niet nodig.”

Nieuwe visie
“De inspectie van het Eindhovens Kanaal maakt onderdeel uit van een nieuwe visie op het beheer, zegt Middel. Eindhoven wil voor al het ‘water’ binnen de gemeente de staat en het benodigde onderhoud in kaart brengen, zodat inzichtelijk wordt welke budgetten de komende tien jaar voor inspecties, onderhoud en vervanging nodig zijn. “Daarom was onderdeel van de opdracht om de inspectiegegevens op een goede manier in ons beheersysteem te verwerken, zodat je bij de uitvraag straks de inspectie heel makkelijk kunt vertalen in de uitvoering. De samenwerking tussen Westenberg en onze beheercollega’s heb ik als heel prettig ervaren.”

En dat geldt ook voor de rest van het project, zegt Middel. “Dit was mijn eerste kennismaking met Westenberg. Het bureau werkt gestructureerd en komt met hele praktische adviezen. Wij zijn blij met de resultaten van deze inspectie.”