Dag van de circulariteit

10 oktober was de dag van de circulariteit. Deze dag werd gezamenlijk georganiseerd tussen Provincie UtrechtBouwCirculairPlatform WOWDuurzaam GWW van het CROW en het transitiepad duurzame wegverharding. Het vond plaats in de Basiliek Veenendaal.
Circa 500 bezoekers konden de 25 themasessies en diverse stands bezoeken allemaal met het thema circulariteit. De doelen van de dag waren: Leren en ervaren, inspireren, invullen van de routekaart naar 2030, concrete en praktische thema’s, zelf aan de slag met de thema’s en circulair doen en dan versnellen.

Ook Emile Hoogterp van Ingenieursbureau Westenberg B.V. mocht een sessie geven over het hergebruik van materialen.
Agnes Stehmann-Schuurmans, voorzitter van de leidraad, leidde de sessie in met een korte presentatie over de leidraad CB’23 hergebruik, waar zowel de 1e sprekers, Wouter van den Berg en Thijs Noordhoek, kwaliteitsbeoordeling bestaande bouw, als Emile Hoogterp, losmaakbaarheid en hergebruik bruggen, werkgroeptrekkers van waren.
Na de interessante lezing van Wouter en Thijs, mocht Emile de geïnteresseerde menigte meenemen in de mogelijkheden van hergebruik, gebaseerd op eigen praktijkvoorbeelden. Afgesloten werd met de presentatie van Wim van der Heide, over het hergebruik van parkeergarages.

In de presentatie van Emile werden diverse voorbeelden benoemd, waarin de boodschap duidelijk was, denk verder dan je eigen vakgebied en doe circulair. Zoals:
👉 Het hergebruik van de leuningen van zwembaden voor een nieuwe fietsbrug, deze viel echter af, omdat het niet in het landschap paste, maar was functioneel prima toepasbaar geweest.
👉 Het toepassen van getrokken damwandplanken als dekplanken. Deze waren net te kort, dus daar moest een creatieve oplossing verzonnen worden.
👉 Het hergebruik van de onderdelen van 6 houten bruggen (de legoblokjes) waarvan 1 nieuwe brug gemaakt moest worden. En toelichting op de onderzoeken en wat daaruit kwam.
👉 Het hergebruik van de betonnen liggers welke vrijkomen uit de A9.
Tot slot werd een toelichting gegeven op de buyergroep Circulaire viaducten en bruggen. Hierin werden op de diverse niveaus (basis, significant en ambitieus) voorbeelden toegelicht wat je kunt doen op het gebied van oogsten, hergebruik, toekomstig hergebruik faciliteren en klimaatneutraal materiaal toepassen.

Voor meer informatie zie deze presentatie of neem contact op met Emile Hoogterp.