Damwand Nijkerker Vedderkade vervangen

De gemeente Nijkerk heeft over een traject van ruim vierhonderd meter een damwand aan de Vedderkade vervangen. Ingenieursbureau Westenberg maakte het ontwerp en verzorgde de aanbesteding. “Vanwege onze ervaring met het bedrijf en vooral de aanwezige expertise”, legt projectleider Arry Beens van de gemeente Nijkerk uit.

De Vedderkade is de verbinding tussen de Randmeren en Nijkerk. Veel watersporters en beroepsvaart passeren dagelijks dit traject. “Daarom was naast duurzaamheid ook de esthetische waarde voor ons van belang. Uiteindelijk is gekozen voor een stalen damwand met een betonnen deksloof. Een degelijke constructie met een minimale technische levensduur van 60 jaar, aldus Beens.

De vorige houten damwand was juist aan het einde van de levensduur. Op sommige plekken was het hout al verrot. Vandaar dat het project noodzakelijk was. “Wij nodigen voor dit soort werkzaamheden een aantal bureaus uit om met een offerte te komen. Daaruit rolde Westenberg dit keer als beste uit de bus. Wij werken sowieso graag met het bureau samen. Ze komen met goede adviezen en beschikken over veel kennis.”

Westenberg maakte het schetsontwerp en nam de gemeente de aanbesteding uit handen. Uiteindelijk voerde de Beens Groep uit Genemuiden het werk uit. “Daarbij had het bedrijf veel vrijheid in bijvoorbeeld de keuze van materialen. Dat pakte goed uit. De werkzaamheden zijn binnen het budget uitgevoerd. Wij kijken daarom terug op een prettig verlopen samenwerking met Westenberg en de aannemer.”