Cursus Inspecties vergroot bewustzijn beheerders

Ingenieursbureau Westenberg is voor zover bekend de enige aanbieder van een cursus Inspecties voor civiele kunstwerken. Deze korte kennismaking maakt beheerders bewust van alle aspecten die bij de verschillende soorten inspecties komen kijken. “Heel leerzaam en verhelderend. De stof kun je meteen toepassen in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld bij het opstellen van een goede uitvraag”, zegt Robbert-Jaap Kramer van de gemeente Zaanstad.

Hij was onlangs deelnemer van een eendaagse cursus die Ingenieursbureau Westenberg in de Kop van Noord-Holland organiseerde. Beheerders uit de regio schreven zich daarvoor in, waaronder dus Kramer. Hij stapte een aantal jaren geleden over van de Koninklijke Marine naar gemeente Zaanstad. “Momenteel werk ik nog in de uitvoering en daarnaast word ik ingewerkt om onze beheerder op te volgen. Die begint in de zomer aan zijn pensionering. Deze cursus was een mooie manier om nog meer kennis op te doen”, vertelt Kramer.

Praktijkvoorbeelden
Edo Veen van Ingenieursbureau Westenberg vertelde onder meer over de CUR-aanbeveling Inspecties en Advies Kunstwerken. Ook ging hij in op de verschillende soorten inspecties (instandhoudingsinspectie, toestandsinspectie en technische inspectie), de voorbereiding, de uitvoering, de verwerking en de presentatie van de inspectiegegevens. “Dat gebeurde op een leuke en boeiende manier. Edo gebruikte veel voorbeelden uit de praktijk. Ik heb daardoor een heel goed beeld gekregen van alles wat er speelt rond inspecties”, zegt Kramer.

Behoefte in de markt
Ingenieursbureau Westenberg verzorgt de cursus al jarenlang. Edo Veen merkt dat er nog steeds een behoefte aan is in de markt. “Met name de eendaagse cursus die we vooral op locatie aanbieden spreekt beheerders aan. Ze spreken dan met beheerders uit hun eigen regio en zijn bovendien weinig tijd kwijt aan reizen. Wie meer verdieping wil, kan zich inschrijven voor onze tweedaagse cursus. Die geven we op een locatie dicht bij ons kantoor in Harderwijk.”

Robbert-Jaap Kramer sluit niet uit dat hij zich daarvoor een keer aanmeldt. “Ik denk dat het altijd goed is om je kennis voortdurend bij te spijkeren. Tijdens de tweedaagse cursus gaat Westenberg onder meer in op houten en betonnen bruggen. Dan komen bijvoorbeeld de mogelijke aantastingen aan bod. Dat is ook een onderwerp waarover ik graag meer wil weten, maar waarvan weinig informatie voorhanden is. Westenberg heeft die kennis wél.”

De volgende cursus staat gepland op 3 en 10 oktober. Aanmelden kan via https://www.westenberg.net/cursus-inspecties/.