Conclusie Westenberg: areaal Winterswijk boven het landelijk gemiddelde

Ingenieursbureau Westenberg heeft het nieuwe beheerplan voor de civiele kunstwerken van de gemeente Winterswijk opgesteld. “Conclusie: ons areaal ligt er prima bij. En we weten nu welk budget we de komende vijf jaar nodig hebben voor de instandhouding”, zegt een tevreden beheerder Wim ter Maat.

De gemeente in de Achterhoek is niet erg waterrijk. Winterswijk heeft dus geen grote kunstwerken en alleen bruggen van lokaal belang. “Maar als gemeente wil je weten of je areaal veilig is en welk onderhoud de komende periode nodig is. Daarom vroegen we Westenberg voor een inspectie en het actualiseren van ons beheerplan”, vertelt Ter Maat.

Geen grote verrassingen

Ingenieursbureau Westenberg inspecteerde in totaal 58 bruggen, negen duikers en een tunnel. En schreef een beheerplan waarmee Winterswijk de kunstwerken op een duurzame en maatschappelijk kostenbewuste manier kan beheren. “Uit de inspectie kwamen geen grote verrassingen. 87 procent van het areaal verkeert in uitstekende staat. En we weten wat de kosten zijn voor het onderhoud aan de andere 13 procent.”

Veel kennis van zaken

Dat de Gelderse gemeente Ingenieursbureau Westenberg voor de werkzaamheden vroeg, is een logisch vervolg op een jarenlange samenwerking. “Jaren terug zochten we een beheersysteem voor het vastleggen van alle informatie over onze kunstwerken. Zo kwamen we in contact met Westenberg. Dat bleek vervolgens een partij met veel kennis van zaken. Daar maken we regelmatig dankbaar gebruik van.”

Wat Ter Maat onder meer prettig vindt is het vergelijkingsmateriaal van Ingenieursbureau Westenberg. “Het bureau werkt voor veel Nederlandse gemeenten. Dat levert niet alleen veel kennis en ervaring op. Westenberg kan daardoor je areaal ook vergelijken met dat van andere gemeenten. En dan is het natuurlijk prettig om te horen dat je het areaal goed beheert.