Certificering trede 5 CO2-Prestatieladder en VCA** behaald

Ingenieursbureau Westenberg heeft in een jaar tijd de hoogste trede van de CO2-Prestatieladder gehaald. In augustus kreeg Westenberg het certificaat voor trede 5. Alle energiestromen binnen het bedrijf en de mogelijke besparingen zijn in kaart gebracht. Ongeveer tegelijkertijd behaalde Ingenieursbureau Westenberg het VCA** 2008/5.1-certificaat.

“Wij werkten al volgens de filosofie van deze certificaten, maar die werkwijze ook daadwerkelijk vastleggen hadden we nog nooit gedaan. Nu wel…”, zeggen KAM-coördinatoren Yvonne Zijp en Jolanda Balster van Ingenieursbureau Westenberg. Zij stopten het afgelopen jaar veel tijd in de benodigde registratie en administratie.

Ook werkten ze aan hele concrete maatregelen. “Een jaar geleden begonnen we met de introductie van het Nieuwe rijden. In onze Footprint 2016 is te zien dat een belangrijk deel van onze uitstoot zit in woon-werkverkeer. Met het Nieuwe rijden kun je aanzienlijk besparen”, vertelt Yvonne. “Verder bieden wij onze opdrachtgevers de eindproducten altijd digitaal aan, met de gedachte dat niet al onze adviezen geprint hoeven te worden. Zelf printen we bewust: altijd dubbelzijdig en onze medewerkers hebben een tweede scherm gekregen. Ook weer met het doel om minder te printen”, vult Jolanda aan.

Dat soort kleine maatregelen vergroten het bewustzijn. En dat is misschien wel het belangrijkste doel van de Prestatieladder. “Westenberg vindt duurzaam werken heel belangrijk en zoekt voortdurend naar nieuwe kansen. Komend jaar willen we verder werk maken van het verduurzamen van ons bedrijf en dat thema omvat meer dan energie alleen. We zoeken graag samen met onze collega’s, partners en opdrachtgevers naar nieuwe mogelijkheden in CO2-reductie”, vertelt Jolanda, die daarmee aangeeft open te staan voor eventuele samenwerkingen, initiatieven of vernieuwingen.

Naast de hoogste trede van de Prestatieladder kreeg Westenberg eind september ook het certificaat VCA** 2008/5.1 voor de toepassingsgebieden: begeleiden van beheer en onderhoud van kunstwerken, installaties en gebouwen en uitvoeren van inspecties van kunstwerken, installaties en gebouwen. “Ook aan de eisen voor dit certificaat voldeden wij al. We moesten het alleen vastleggen. Dankzij het VCA-certificaat tonen we aan dat we bij ons werk rekening houden met de eisen voor veiligheid, gezondheid en milieu.”

In het kader van veiligheid, gezondheid en milieu, besteedt Westenberg veel aandacht aan V&G-plannen. Voor bijvoorbeeld werken op en langs het spoor zijn de medewerkers in het bezit van een digitaal veiligheidspaspoort. Dit wordt behaald na het volgen van een cursus en het afleggen van een examen. Daarnaast zijn de medewerkers gecertificeerd voor het werken met hoogwerkers.

Omdat Westenberg de ambitie heeft om uit te groeien tot de belangrijkste speler in asset management op het gebied van infra, gebouwen en industrie, investeert het bedrijf veel in kennisverbreding. Op die manier kan er ook op grote tenders ingeschreven worden en wordt er ook aan de eisen voldaan van bijvoorbeeld industriële bedrijven. Om opdrachtgevers te blijven voorzien van hoogwaardige adviezen, is het een groot speerpunt binnen de organisatie om door middel van interne en externe audits deze kwaliteit te blijven waarborgen.