Bruggen en sluizen Flevoland toe aan vervanging

De bruggen en sluizen in de provincie Flevoland zijn toe aan renovatie of vernieuwing. Dat bleek nog een keer uit een inspectie die Ingenieursbureau Westenberg voor de jongste provincie van Nederland uitvoerde. Bovendien weet de provincie wat de kosten voor het project zijn. “Het zijn bruggen en sluizen die zijn gebouwd in de beginfase van de polders. De oudste stamt uit 1940. We hebben nu goed in beeld wat de staat is van deze kunstwerken”, zegt Klaas van der Wielen, Senior Adviseur Beheer en Onderhoud Infrastructuur.

Ingenieursbureau Westenberg nam de elf sluizen en drie bruggen de afgelopen periode onder de loep, zowel de civieltechnische, elektromechanische en werktuigbouwkundige onderdelen. Dat de keuze op Westenberg viel, was geen verrassing. “Zij voeren voor ons al meer dan tien jaar visuele inspecties uit aan deze kunstwerken. Met aanvullende inspecties wilden wij nu precies de details in kaart brengen, met name van de bewegende onderdelen. Wij kunnen nu de voorbereidingen treffen en weten precies hoeveel budget nodig is voor dit project”, vertelt Van der Wielen.

De werkzaamheden die voortkomen uit de inspectie worden de komende vijf jaar uitgevoerd. Daarna kunnen de sluizen en bruggen weer lange tijd mee. “De kunstwerken in de Noordoostpolder stammen uit de jaren veertig en vijftig, de bruggen en sluizen bij Lelystad en Almere uit de jaren zestig. Ze zijn nu toe aan renovatie of vernieuwing. Bij Vollenhove is de eerste brug een paar jaar terug al vervangen. De komende jaren gaan we gefaseerd met de andere kunstwerken aan de slag.”

Van der Wielen werkt graag samen met Ingenieursbureau Westenberg. “Het plezierige van het bureau vind ik dat ze meedenken en vooruit kijken. Op hoofdlijnen én details. Ze vroegen zich onlangs bijvoorbeeld af of de wijze waarop wij normkosten berekenen nog actueel is. Met het stellen van dergelijke vragen bewijst Westenberg dat ze meerwaarde hebben.”