Bouwkundige opname terrein en gebouwen Dierense Sluis

Ingenieursbureau Westenberg werkt niet alleen voor overheden, maar ook regelmatig voor aannemers. Zo deden wij een toestandopnames voor Tebezo. Dat bedrijf voert groot onderhoud uit aan vaarwegen, waaronder een upgrade van de afmeervoorzieningen bij de invaart van de sluis naar het Apeldoorns Kanaal te Dieren. “Die werkzaamheden zijn onderdeel van het project GVO Nat, waarbij Rijkswaterstaat achterstallig onderhoud wegwerkt”, legt directeur Karst Beens uit.

Zijn bedrijf werkt al 35 jaar aan de ‘natte infastructuur’ vanuit vestigingen in Genemuiden en Rotterdam. In de sector en dan met name in op het gebied van beheer en onderhoud is Tebezo al jaren een vertrouwde speler. Het bedrijf is bij meer projecten betrokken die uit GVO Nat voortkomen. De upgrade bij de Dierense Sluis is daarvan een grootschalig onderdeel waaraan Tebezo nog tot eind 2014 werkt. Een belangrijk doel is dat Dieren en het Apeldoorns Kanaal aantrekkelijker worden voor watertoeristen. “Wij realiseren onder meer afmeervoorzieningen bij de sluis. In voorbereiding daarop voerden we ook baggerwerkzaamheden uit”, legt Beens uit.

Tebezo schakelde Ingenieursbureau Westenberg in voor een toestandopname van de omliggende gebouwen en objecten voor aanvang van het project. Die is in de tweede helft van 2013 uitgevoerd. “Dat is onze standaard werkwijze bij dit soort opdrachten. Schades door bijvoorbeeld trillingen die wij veroorzaken zijn nooit helemaal uit te sluiten. Daarom verrichten we altijd toestandopnames voor en na afloop van een project, zodat goed in beeld is wat de schade is en wie daarvoor verantwoordelijk is.”

Het was de eerste keer dat Tebezo Ingenieursbureau Westenberg voor een dergelijke grote opdracht in de arm nam. “Wij kenden het bedrijf al als een professionele en betrouwbare partij bij inspecties en toestandopnames. Dat hebben ze nu ook bewezen bij een grote opdracht. Wij zijn heel tevreden met de samenwerking.”